sentència judicial

Una espanyola és condemnada a 17 mesos de presó a Grècia per haver ajudat un menor refugiat

Lola Gutiérrez, de la CGT, va intentar que un jove kurd pogués arribar a un altre país europeu

La sindicalista evita entrar a presó perquè no té antecedents penals

zentauroepp46301853 graf9069  madrid  18 12 2018   laura g mez  hija de la sindi181218133942

zentauroepp46301853 graf9069 madrid 18 12 2018 laura g mez hija de la sindi181218133942 / Emma Pons Valls

2
Es llegeix en minuts
Alex Bustos

Lola Gutiérrez, activista i delegada sindical de CGT, ha sigut condemnada a 17 mesos de presó a Grècia per intentar ajudar el 2016 un menor kurd a arribar a un altre país europeu, on hauria pogut reunir-se amb els seus familiars.  Al no tenir antecedents penals no entrarà a la presó. La fiscalia grega l’acusava de temptativa de contraban de persones i d’ús de documentació indeguda.

Gutiérrez no ha pogut acudir al judici perquè no està autoritzada a entrar al país hel·lè després de ser-ne expulsada el 2016, però sí que hi van acudir amics, familiars i representants sindicals de CGT Catalunya. No és la primera sentència a Europa contra algú que ajuda refugiats i que és acusat de trànsit de persones.

Segons dades de l’Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), fins ara han arribat aproximadament 117.000 sol·licitants d’asil a Europa, la menor xifra dels últims cinc anys. 

Un dels motius pels quals el nombre de refugiats que arriben a Europa ha decrescut en comparació al passat és la col·laboració d’alguns països no comunitaris com ara Turquia, Mali, Líbia i el Sudan amb la Unió Europea. La proporció de mortsal mar ha augmentat a causa de les circumstàncies que afronten els migrants en la seva travessia. La fragilitat de les embarcacions que solen utilitzar per intentar arribar a la seva destinació i els obstacles que els estats posen a les oenagés que rescaten en els naufragis del Mediterrani són les principals causes d’aquest increment de la mortalitat.

Reacció a la sentència

Tant la CGT com Gutiérrez lamenten que aquest tipus tipus d’accions es consideri delicte, tenint en compte que no s’haurien "de perseguir aquells que fan la feina que no fan ells [els estats]", afirma a aquest diari Toni Edo, portaveu de la CGT. L’"Esperit solidari" no es perdrà per sentències com aquesta, ha assenyalat, per la seva banda, Gutiérrez. L’activista podria haver sigut condemnat a penes de fins a 5 i 10 anys de presó, fet que li hauria suposat entrar a la presó. Si s’hagués donat el cas, Gutiérrez hauria complert la condemna a Espanya.

Retrobament fallit

Notícies relacionades

Gutiérrez va intentar fer passar Ayan pel seu fillper poder ajudar-lo a reunir-se amb familiars en un altre país europeu, però la policia de l’aeroport d’Atenes els va interceptar i els va detenir. Això va suposar que el menor hagués de continuar vivint durant més temps en les mateixes condicions precàries que abans de l’intent de reunificació familiar, mentre que l’activista va passar tres dies alcalabós i vuit més en un Centre d’Internament d’Estrangers (CIE), malgrat haver quedat en llibertat sense fiança abans del judici. 

Des de fa un any, el jove, que ara té 19 anys, viu amb la seva família a França, en condició de sol·licitant d’asil. Mentrestant té dret a prestacions bàsiques, educació i sanitat.