TENSIÓ AL REGNE UNIT

Moció de confiança laborista contra May per retardar fins al gener la votació del 'brexit'

Corbyn, líder de l'oposició, afirma que la 'premier' vol manipular el Parlament de cara a la votació decisiva

L'Executiu prepara un fons de 2.000 milions de lliures per frenar una sortida sense acord de la UE

zentauroepp46289138 ara02  londres  reino unido   17 12 2018   un manifestante a181217211742

zentauroepp46289138 ara02 londres reino unido 17 12 2018 un manifestante a181217211742 / ANDY RAIN

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Aquest dilluns,Jeremy Corbyn va acusar Theresa May d’haver conduït el país a “una crisi constitucional” per la manera en què ha negociat el ‘brexit’ i va anunciar la presentació d’una moció de confiança contra la primera ministra, per haver retardat la votació al Parlament de l’acord de sortida fins a la tercera setmana del gener. “No hi ha una raó lògica per a aquest retard”, va assenyalar. “Sobre la taula hi ha un acord inacceptable” que “ni tan sols té el suport del gabinet”.

Corbyn va acusar May de retardar “cínicament” la votació per “manipular el Parlament i fer-lo elegir entre dues solucions inacceptables: el seu acord o no acord”.  A diferència d’una moció contra el Govern, la presentada pel líder de l’oposició no pot fer caure l’Executiu, però sí que pot deixar en evidència la insostenibilitat de la posició de May. La primera ministra lidera, segons Corbyn, “el Govern més calamitós i caòtic en la història moderna britànica”. El Partit Laborista no va aclarir quan tindrà lloc el debat i la votació de la moció, si finalment tots dos es duen a terme.

Intent d’intimidació

May va comparèixer davant dels diputats per informar dels resultats de la cimera de la Unió Europea a Brussel·les de la setmana passada, en què va reclamar inútilment modificacions de l’acord sobre la salvaguarda per a Irlanda del Nord. Enmig de fortes protestes, va anunciar que el debat interromput el 10 de desembre, quan unilateralment va decidir ajornar la votació prevista un dia més tard, tindrà lloc la setmana del 14 de gener. Va justificar el retard argumentant que continuaran les discussions amb la UE, una cosa que contradiu el que ha assenylat la Comissió Europea.  Malgrat la falta de recolzaments per al seu pla, May va descartar taxativament la possibilitat d’un segon referèndum.

“Quan votem, els membres [de la Cambra] hauran de pensar amb molt de compte quin és l’interès del país. Sé que hi ha una gamma d’opinions personals molt dràstiques sobre aquest assumpte i les respecto totes, però no som aquí per expressar els nostres punts de vista”, va assenyalar May. “Si deixem que el perfecte es converteixi en l’enemic del bo, ens arrisquem a deixar la Unió Europea sense acord”.Aquesta amenaça és percebuda per la majoria dels diputats com un intent d’intimidació.

2.000 milions extra

El retard de la votació fins després de Nadal deixa escàs marge als parlamentaris per presentar alternatives, en cas que el pacte sigui rebutjat. La pausa nadalenca oficial comença aquest divendres i conclou el diumenge 6 de gener. Un grup de diputats estava intentant escurçar voluntàriament les vacances per debatre i votar l’acord quan abans millor. La decisió l’havia de prendre la líder de la cambra, Andrea Leadsom. “Honestament, no crec que les empreses, els patrons o els votants entenguin que aquesta cambra marxi de vacances dues setmanes, quan hauria d’estar votant aquesta setmana”, va assenyalar la conservadora Nicky Morgan, presidenta del Comitè del Tresor.

L’oficina de la primera ministra a Downing Street va anunciar que el Govern està reforçant els plans per afrontar una sortida sense acord, assumpte que debatrà aquest dimarts. May va revelar que el Comitè de Seguretat Nacional, Cobra, està mantenint reunions regulars per fer front a aquesta situació, que s’intensificaran al gener. L’Executiu es disposa a anunciar 2.000 milions de lliures extra de provisió en cas d’una ruptura per la braves, quantitat que se sumarà als 4.200 milions ja adjudicats anteriorment per a aquest final.   

Pla anihilador

Notícies relacionades

En aquesta situació crítica i caòtica, l’Executiu encara no ha publicat el document amb els detalls sobre la política d’immigració que imposarà després del ‘brexit’, quan finalitzi el principi de lliure circulació de ciutadans de la UE en territori britànic. Els rumors que planeja reduir en un 80% la migració procedent de la UE alarma els empresaris. Aquests plans, adverteixen, serien un cop anihilador per al sector de l’hostaleria. “Si els rumors són certs, significa que el Govern simplement no escolta les necessitats de les empreses”, assenyala Kate Nicholls, directora executiva de l’organització UK Hospitality, la principal organització d’hotelers, càtering i restaurants al país. “Aquesta és una decisió ideològica que no beneficiarà els negocis al Regne Unit. Només farà danyarà l’economia nacional”, afegeix Nicholls.

El Govern estaria pensant a limitar l’entrada a nous immigrants amb un salari mínim anual a partir de les 30.000 lliures (33.364 euros), una xifra que està per sobre de l’actual salari mínim, fixat en 20.155 lliures (22.407 euros), una paga habitual en bona part de l’hostaleria. “Si això s’aplica en tots els àmbits, la meitat de la gent ocupada a Londres no podria treballar aquí”, adverteix Mark Hilton, director d’immigració i ocupació de l’organització London First, que representa els principals negocis a la capital.