PROTESTA ULTRA

Llibertat per al gruix dels detinguts en la manifestació ultradretana de Brussel·les

La marxa contra el Pacte Mundial de les Migracions va derivar en enfrontaments

abertran46279407 brussels  belgium   16 12 2018   mounted police officers cha181217113107

abertran46279407 brussels belgium 16 12 2018 mounted police officers cha181217113107 / JULIEN WARNAND

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El gruix dels 90 detinguts diumenge en una manifestació de la ultradreta a Brussel·les han quedat en llibertat abans de passar a disposició judicial. Sis hauran de declarar davant del jutge, acusats dels delictes de destrosses i rebel·lió armada. Una marxa convocada per una plataforma ultra –integrada per diferents associacions– contra la firma del Pacte Mundial de les Migracions de l’ONU va derivar diumenge en enfrontaments entre manifestants i policia en ple centre de la capital comunitària.

Les topades més greus es van produir al costat de l’edifici Berlaymont, la seu de la Comissió Europea, quan uns quants participants en la protesta van llançar llambordes i tanques als agents. La policia, que en certs moments va carregar a cavall contra els manifestants, va respondre amb gasos lacrimògens i canons d’aigua. Unes impactants imatges van trencar la calma del barri comunitari.

El Pacte Mundial de les Migracions del’ONU, firmat la setmana passada a Marràqueix, ha tingut fortes repercussions en la política belga. La formació nacionalista flamenca N-VA va trencar la coalició de Govern, de la qual era sòcia majoritària. Inicialment, la N-VA havia donat el vistiplau a aquest text no vinculant a favor d’una migració ordenada i respectuosa amb els drets humans, però va canviar d’actitud i va donar un ultimàtum al primer ministre, el liberal francòfon Charles Michel, advertint-lo que si firmava el pacte trencarien la coalició. Michel va firmar i ells van trencar l’aliança.

Notícies relacionades

Si bé és cert que entre la plataforma convocant de la manifestació ultra no hi havia els nacionalistes flamencs de la N-VA,l’exsecretari d’Estat de Migració, Theo Francken, un dels seus destacats membres, va publicar dissabte un vídeo a Facebook on mostrava el seu recolzament als manifestants. Els convocants eren la ultradreta flamenca del partit Vlaams Belang, l’Associació d’Estudiants Catòlics Flamencs (KVHV) i l’Associació d’Estudiants Nacionalistes (NSV).

Els nacionalistes flamencs de la N-VA han sigut els que han mostrat el seu recolzament al president Puigdemont des de la seva arribada a la capital belga, fins al punt de planejar convidar-lo al Parlament federal.