TENSIÓ SOCIAL A FRANÇA

Els 'armilles grogues' alteren l'agenda política de Macron

El Govern accepta obrir el debat sobre un referèndum d'iniciativa ciutadana

zentauroepp46289356 french president emmanuel macron  r  welcomes burkina faso s181217202423

zentauroepp46289356 french president emmanuel macron r welcomes burkina faso s181217202423 / LUDOVIC MARIN

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Després d’haver obligat Emmanuel Macron a cedir en matèria econòmica, els ‘armilles grogues’ s’anoten una primera victòria política a l’imposar un debat sobre elreferèndum d’iniciativa ciutadana, un instrument inspirat en el model suís que obligaria el Govern a sotmetre al vot dels francesos els projectes legislatius que obtinguin un nombre determinat de firmes.

El primer ministre, Édouard Philippe, s’ha mostrat favorable a abordar aquest assumpte en una entrevista al diari ‘Les Echos’. "Aquest debat també el tindrem. No podem estar en contra d’aquest principi. Pot ser un bon instrument en una democràcia, però sobre qualsevol tema i sota cap condició", ha assenyalat.

Desconfiança en la classe política

A més d’una crisi social, lligada a la pèrdua prolongada del poder adquisitiu de les classes mitjanes, les manifestacions dels ‘armilles grogues’ han posat en relleu una gran desconfiança en els líders polítics i en les institucions democràtiques.

La cinquena jornada de protestes, que dissabte va deixar als carrers menys manifestants i menys violència, ha marcat un gir en les reivindicacions i el referèndum d’iniciativa ciutadana (RIC) ha cobrat un especial protagonisme.

Diversos candidats presidencials, entre ells, la ultradretana Marine Le Pen i el líder de l’Esquerra Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, havien defensat aquest tipus de consulta. Emmanuel Macron no el contemplava en el seu programa, però els ‘armilles grogues’ l’obliguen a revisar la seva agenda política.

El paper dels alcaldes 

Tot i que el moviment perd força, ningú canta victòria, perquè les causes del malestar continuen presents. L’objectiu del tàndem executiu és iniciar el diàleg i estructurar el gran debat nacional anunciat per Macron per donar resposta a les preocupacions expressades al carrer.

S’abordaran quatre grans temes –transició ecològica, fiscalitat, organització de l’Estat i democràcia i ciutadania– i els alcaldes tindran un paper protagonista com a corretja de transmissió de les reivindicacions ciutadanes.

“No hem escoltat prou els francesos”, admetia Philippe en la mateixa entrevista al diari econòmic, en què reconeixia errors en la gestió de la crisi que ha sacsejat el país durant un mes.

Reunió ministerial

Preparar aquesta concertació nacional, que es presentarà al gener, s’ha convertit ara en una urgència. Aquest dimarts, Macron reunirà a l’Elisi alguns dels seus ministres i s’ha vist obligat a anul·lar el viatge que tenia previst fer a Biarritz per inaugurar la presidència francesa del G7.

Per la seva part, el Ministre de l’Interior, Christophe Castaner, ha demanat als ‘armilles grogues’ desbloquejar les rotondes per no continuar paralitzant l’economia francesa. Alguns dels seus membres continuen apostant per mantenir la pressió al carrer, però d’altres estudien convertir el moviment en una alternativa política i presentar una llista a les eleccions al Parlament Europeu del maig.

En cas de materialitzar-se, Macron en sortiria paradoxalment beneficiat, perquè, segons un sondeig de l’Institut Ipsos, una candidatura d’aquest tipus robaria vots al partit de Marine Le Pen i a la França Insubmisa de Jean-Luc Mélenchon.

Aquesta cita electoral serà crucial per al president francès, que es veurà obligat a reorientar el seu programa cap al terreny de la protecció social.  “Cap país pot avançar si no escolta la còlera legítima dels nostres pobles”, va admetre Macron en el passat Consell Europeu de Brussel·les

Impost als gegants digitals

Notícies relacionades

El primer ministre, Eduard Philippe, ha anunciat aquest dilluns que la pujada de 100 euros en el salari mínim s’aplicarà a partir del febrer i que la mesura comportarà un dèficit del 3,2% del PIB el 2019. Per rebaixar la factura de l’Estat, es limitarà la baixada de l’impost de societats a les grans empreses, amb la qual cosa s’espera recaptar uns 1.800 milions d’euros.

Per la seva part, el titular d’Economia, Bruno Le Maire, ha avançat que França aplicarà a partir del gener un impost als gegants digitals (GAFA) sense esperar que sigui adoptat per la Comissió Europea, cosa que suposarà uns ingressos de 500 milions d’euros.

Temes:

França