Anar al contingut

CONFLICTES A LA CASA BLANCA

¿Qui vol ser cap de gabinet de Trump?

El president passa dificultats per reemplaçar Kelly en un lloc d'enorme poder però cada vegada més tòxic

El relleu haurà de bregar amb el nou Congrés, la campanya de reelecció i la investigació de Mueller

Idoya Noain

¿Qui vol ser cap de gabinet de Trump?

Evan Vucci

Una vegada més la Casa Blanca Donald Trump es poden confondre amb l’escenari i el presentador d’un concurs de televisió, un on aquesta vegada es pregunta ¿qui vol ser cap de gabinetTrump s’entossudeix a tractar el procés com un reality show, l’esquitxa gustós de suspens, però les escasses opcions de resposta no són un entreteniment sinó un preocupant indicador de les dificultats que enfronta el president dels Estats Units. Impetuós, heterodox i impredictible, en els seus dos primers anys de mandat ha cremat col·laboradors a ritme inèdit. A l’horitzó creixen les complicacions polítiques i legals. I per més que Trump hagi dit que molta gent “competeix pel lloc i el vol”, la realitat li porta la contrària.

El càrrec de cap de gabinet, que segons va anunciar Trump a Twitter dissabte passat el general John Kelly abandonarà abans del 2019, sempre ha sigut extremadament complex. És un lloc d’enorme poder però també difícil, desagraït i esgotador, elements que s’han incrementat amb Trump al Despatx Oval i en una Casa Blanca constantment immersa en lluites de diferents corrents. I el caos l’ha explicat Reince Preibus, el que primer va ocupar la posició durant el mandat de Trump. “Agafa tot el que has sentit i multiplica-ho per 50”, li va dir a Chris Whipple, autor de Los guardianes, el llibre de referència sobre el poder dels caps de gabinet als EUA.

Posició devaluada

Whipple ha remarcat que el president “ha devaluat la posi6ció al no apoderar ningú per realitzar el treball” i ha recordat que “la ironia i la tragèdia és que cap president no ha necessitat més disposar d’un cap de gabinet competent”. La campanya de reelecció s’accelera el 2019. Diverses crisis continuen obertes. Al gener pren possessió el nou Congrés, amb els demòcrates en control de la Cambra Baixa i amb possibilitat d’obrir investigacions sobre Trump i fins i tot de posar en marxa un procés d’impeachment. I hi ha senyals que s’apropa a la seva recta final la investigació del fiscal especial Robert Mueller sobre ingerència russa i possible confabulació del president o la seva campanya amb el Kremlin.

Qui agafi el relleu de Kelly sap que es juga, com ja els va passar al general i a Priebus abans, la seva reputació, política i personal. Pitjor encara, pot veure’s esquitxat en batalles judicials. Ha de navegar a més entre els turbulents corrents que es mouen per la Casa Blanca. No és estrany que diverses informacions apuntin que Trump està considerant per al lloc al seu gendre i assessor, Jared Kushner.

“Trist espectacle”

Trump ha demostrat, a més, falta de previsió. Quan va anunciar la sortida de Kelly el volia substituir per Nick Ayers, cap de gabinet del vicepresident, Mike Pence. Però Ayers ha rebutjat la posició, segons algunes informacions per tensions amb la primera dama i assessors de Trump; segons altres, per negar-se a comprometre’s durant determinat temps. I s’ha fet evident que el president “no tenia pla b”.

Entre els noms que es mantenien dijous en la comentada llista de candidats, que segons Trump componien cinc persones "bastant conegudes", hi havia el de l’exgovernador de Nova Jersey, Chris Christie, la selecció del qual està dificultada per la seva horrible relació amb Kushner, perquè va enviar el seu pare a la presó quan era fiscal estatal. Aquell dia va anar a la Casa Blanca. Divendres va anunciar que havia demanat que no el consideressin per al càrrec. 

Un altre focus d’especulació és David Bossie, que va treballar per a la campanya de Trump i amb el qual el president ha abordat en diverses ocasions el procés d’impeachment. Boise era al Congrés quan es va sotmetre al procés a Bill Clinton i va haver de dimitir d’un comitè per les seves tàctiques extremadament partidistes. Dijous també se’l va poder veure a la Casa Blanca.

El procés està sent, en paraules de Whipple, un “espectacle trist” i que arribi a bon final s’haurà de veure. Aquest divendres un portaveu de Trump deixava la porta oberta al fet que el president i Kelly arribin a “un nou acord i estenguin” el treball del general al lloc.