TURBULÈNCIES A LA CASA BLANCA

L'embolic de Trump

Els múltiples fronts judicials, entre aquests el 'Rusiagate', estrenyen el setge legal i polític al president

KANSAS CITY, MISSOURI - DECEMBER 07: President Donald Trump addresses the Project Safe Neighborhoods National Conference In Kansas City at the Westin Crown Center on December 07, 2018 in Kansas City, Missouri. Trump delivered the closing address speaking about the department’s strategy for reducing violent crime.   Jamie Squire/Getty Images/AFP

KANSAS CITY, MISSOURI - DECEMBER 07: President Donald Trump addresses the Project Safe Neighborhoods National Conference In Kansas City at the Westin Crown Center on December 07, 2018 in Kansas City, Missouri. Trump delivered the closing address speaking about the department’s strategy for reducing violent crime. Jamie Squire/Getty Images/AFP / JAMIE SQUIRE (AFP)

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump pot tuitejar, i van almenys 143 vegades des que va arribar al Despatx Oval, “caça de bruixes” o “¡caça de bruixes!” o “¡CAÇA DE BRUIXES!”, la seva frase favorita per injuriar la investigació del possible vincle de la seva campanya amb Rússia, per la qual Moscou va poder interferir a les eleccions de 2016. El cert és que els últims esdeveniments legals, tant amb referència a les indagacions que dirigeix el fiscal especial Robert Mueller com d’altres d’obertes per la fiscalia de Nova York, han ajudat a assentar el retrat més específic fins ara de la vulnerabilitat legal i política que posa en perill el president dels Estats Units.

En cercles republicans es propaguen “tremolors de realitat”, segons la definició de la situació que fa una font al web de notícies 'Axios'. L’ansietat creix a la Casa Blanca i en el president, que l’última setmana ha passat moltes més hores que de costum a la residència presidencial sense publicitar el contingut de la seva agenda. El setge, que ve estrenyent-se gairebé un any i mig sobre Trump i el seu cercle més pròxim, sembla cada vegada més a prop de tancar-se. I a la multitud de fronts oberts que té Trump se li sumaran a partir del gener les investigacions que els demòcrates ja han anunciat que posaran en marxa quan prenguin el control de la Cambra Baixa.

Pagaments a dones

La pressió s’ha intensificat en els últims deu dies, mentre avançaven els casos judicials contra Michael CohenMichael Cohen, que va ser el seu advocat personal, i Paul Manafort, que va dirigir la seva campanya durant uns mesos. La fiscalia novaiorquesa assegura que Trump (“individu 1” als documents del cas contra Cohen) va orquestrar els pagaments per mantenir silenciadesStormy Daniels i Karen McDougal, dues dones que asseguren haver mantingut relacions sexuals amb ell. Aquests pagaments es van realitzar amb intencions electorals (protegir la seva reputació abans que els ciutadans anessin a les urnes) i van poder vulnerar les lleis de finançament de campanya.

Trump continua negant la seva responsabilitat i, tot i que hi ha enormes dubtes legals que el president pogués ser imputat mentre estigui en el càrrec a la Casa Blanca, es tem que aquest sigui el seu principal punt feble. Els demòcrates ja han indicat que si es demostren les acusacions podria establir les bases per iniciar un procés d’impeachment

Rússia i l’obstrucció de la justícia

Els problemes de Trump, en qualsevol cas, no acaben aquí. Cohen, per exemple, ha donat a Mueller nova informació sobre com Trump personalment va orquestrar esforços per establir contactes amb càrrecs russos l’any 2015, justament quan preparava la campanya. L’advocat ha reconegut també que va mentir al Congrés sobre les converses que va mantenir amb russos sobre la potencial construcció d’una Torre Trump a la capital russa, una aventura batejada com a 'Projecte Moscou' que podria haver reportat milions de dòlars al magnat. Ha admès que aquestes converses es van prolongar fins al juny de 2016 i no van acabar, com va dir a les cambres, abans de les primàries d’Iowa.

Segons reflecteixen els documents judicials, “Cohen va continuar treballant en el projecte i discutint-ho amb Trump ben entrada la campanya”, al mateix temps que hi havia “esforços continuats del Govern rus d’interferir a les eleccions presidencials dels EUA”. Com a guinda del pastís de problemes, Cohen ha admès que va parlar amb personal de la Casa Blanca i amb advocats de Trump abans de mentir al Congrés.

Les converses amb la Casa Blanca ja sota comandament de Trump també apareixen en el cas de Manafort, que ha sigut condemnat per delictes no vinculats a la campanya sinó al seu treball de lobista, però que s’ha quedat sense acord en el cas que té obert Mueller en contra seu per haver mentit. En concret, el fiscal especial l’ha acusat de mentir sobre les seves interaccions amb Konstantin Kilimnik, un ucraïnès que segons Mueller té vincles amb la intel·ligència russa. Mueller assegura que Manafort ha estaten contacte amb alts càrrecs de la Casa Blanca fins i tot després de ser imputat.

Les revelacions sobre aquests contactes assenyalen que Mueller pot estar investigant si Trump va obstruir la justícia més enllà de l’episodi de l’acomiadament del director de l’FBI James Comey. Segons va revelar la cadena CNN, el fiscal especial va entrevistar recentment John Kelly, el cap de Gabinet sortint de Trump, que va arribar al càrrec el juliol de 2017, dos mesos després del cessament de Comey.

Despeses de la presa de possessió

Notícies relacionades

Dijous es va saber també que els investigadors federals examinen el comitè que va preparar els fastos de la presa de possessió, que va aconseguir una recaptació rècord de 107 milions de dòlars. Sota la lupa hi ha no només si es van malgastar part d’aquests diners, sinó també si van arribar aportacions des de l’estranger, que estanprohibides.

Trump a més ha de fer front a un parell de demandes civils que asseguren que negocis de l’Organització Trump, de la qual continua sent amo, com els hotels, representen una violació de la clàusula d’emoluments de la Constitució, que li prohibeix fer negocis  o rebre regals de governs estrangers. El president i els seus tres fills grans també han sigut demandats per la fiscalia de l’estat de Nova York pel que es denuncia com a “conducta il·legal persistent” de la seva Fundació.