RISC DE CISMA AL MÓN ORTODOX

L'Església Ortodoxa Ucraïnesa nomena com a patriarca un jove de 39 anys

La institució, acabada de reconèixer per les autoritats eclesiàtiques de Constantinoble, celebra un concili d'unificació a Kíev

El president Poroixenko qualifica la jornada com el "dia de la independència definitiva" d'Ucraïna davant Rússia

zentauroepp46272221 kiv33  kiev  ukraine   15 12 2018   the new elected head of 181215195448

zentauroepp46272221 kiv33 kiev ukraine 15 12 2018 the new elected head of 181215195448 / MIKHAIL PALINCHAK

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

"Aquest dia sagrat entrarà en la història com el de la creació d’una església autocèfala unida a Ucraïnaesglésia autocèfala unida Ucraïna, el dia de la nostra independència definitiva". El president d’Ucraïna, Petró Poroixenko, no ha volgut restar un bri de solemnitat a l’esdeveniment religiós que ha tingut lloc aquest dissabte a la catedral de Santa Sofia a Kíevcatedral de Santa Sofia Kíev.

Amb aquestes paraules televisades, el cap de l’Estat ha saludat la celebració del concili d’unificació de l’Església Ortodoxa Ucraïnesa, celebrat precisament en un temple aixecat al centre de la capital pel fill del príncep Volodymyr, l’home que, amb el seu baptisme l’any 988, va iniciar la cristianització d’aquesta regió d’Europa oriental.

El nom de qui serà al capdavant de la institució eclesiàstica acabada de reconèixer pel patriarca de Constantinoble Bartolomé, màxima autoritat al món ortodox, també va ser revelat pel mateix Poroixenko. Es tracta del metropolità Epifaniy, un jove de 39 anys molt pròxim al patriarca Filaret, qui des de la independència fins a la data actual, havia regentat a l’església ucraïnesa escindida de Moscou durant el temps en què aquesta no gaudia de reconeixement entre el cristianisme oriental.

Destacada absència

La reunió es va fer amb la destacada absència de la majoria dels membres de l’Església Ortodoxa Ucraïnesa lleial al Patriarcat de Moscou, que compta amb molts més mitjans econòmics i controla un nombre molt superior de parròquies, tot i que el seu predicament en la societat ucraïnesa s’ha anat reduint, especialment en els últims anys de conflicte civil, en els quals Kíev havia acusat els seus membres d’alinear-se amb la insurgència prorussa.

Notícies relacionades

Es calcula que el 25% dels cristians ucraïnesos s’identifiquen amb Kíev, mentre que només el 15% ho fa amb Moscou, i un percentatge també ampli prefereix mantenir-se al marge de disputes religioses, i no es declara membre d’una o una altra confessió. Ucraïna compta, a més amb grups religiosos d’obediència al Papa de Roma.

Alguns bisbes i sacerdots que en principi s’adherien a l’església russa finalment han participat en el concili, malgrat que la seva jerarquia havia qualificat l’acte d’"il·legal" i havia prohibit la seva participació en ell. Milers de persones s’han congregat als voltants de la catedral per saludar l’esdeveniment religiós, protegit per 4.000 agents de la policia.