Canvis als EUA.

Trump va anunciar el seu nou cap de Gabinete

Mick Mulvaney ocuparà temporalment aquest lloc

President Donald Trump attends a ceremony to sign an executive order establishing the White House Opportunity and Revitalization Council  in the Roosevelt Room of the White House  Wednesday  Dec  12  2018  in Washington   AP Photo Jacquelyn Martin

President Donald Trump attends a ceremony to sign an executive order establishing the White House Opportunity and Revitalization Council in the Roosevelt Room of the White House Wednesday Dec 12 2018 in Washington AP Photo Jacquelyn Martin / Jacquelyn Martin (AP)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels EUA, Donald Trump, va anunciar aquest divendres que el director de l’Oficina de Pressupost de la Casa Blanca, Mick Mulvaney, ocuparà temporalment el lloc de cap de Gabinet de la Casa Blanca en substitució del general retirat John Kelly.

“Estic encantat d’anunciar que Mick Mulvaney, director de l’Oficina de Pressupost de la Casa Blanca, serà nomenat cap de Gabinet interí i reemplaçarà John Kelly, que ha servit al nostre país amb distinció”, va escriure Trump a la xarxa social Twitter.

“Mick ha fet un treball excel·lent en l’Administració. ¡Estic desitjant treballar amb ell al seu nou lloc mentre continuem fent els EUA GRAN DE NOU! John es quedarà fins a final d’any. ¡És un GRAN PATRIOTA i vull agrair-li personalment pel seu servei!”, va afegir.

Mulvaney substituirà a partir de l’1 de gener de 2019 Kelly, que havia ocupat el càrrec des de juliol de 2017.

Els canvis estan per venir

Trump va anunciar aquest dissabte que Kelly abandonarà el seu càrrec a finals d’any després de mesos de tensions entre el mandatari i el general retirat, que va provar d’imposar disciplina a l’Ala Oest de la Casa Blanca, però que no va poder contenir les polèmiques declaracions i tuits del president.

El febrer de 2017, Mulvaney es va convertir en el director de l’Oficina de Pressupost de la Casa Blanca, càrrec des del qual ha dissenyat el pressupost que el president presenta al Congrés.

Anteriorment, entre 2011 i 2016, Mulvaney va ocupar un escó a la Cambra de Representants dels EUA en representació d’un districte de Carolina del Sud i es va convertir en un dels fundadors del Freedom Caucus (Caucus de la Llibertad), un grup de congressistes ultraconservadors.

El nom de Mulvaney va assolir especial notorietat el novembre de l’any passat quan Trump el va nomenar per dirigir l’Oficina de Protecció Financera del Consumidor (CFPB, en anglès) mentre la cap sortint, Leandra English, afirmava seguir al comandament.

Notícies relacionades

El cas va acabar en els tribunals i un jutge va fallar a favor de Mulvaney, que va poder seguir a càrrec de la CFBP, una agència creada a partir de la reforma financera de l’anterior president, Barack Obama (2009-2017).

Trump ha tingut grans dificultats per trobar un cap de gabinet que substitueixi Kelly.