Mor per deshidratació en custòdia dels EUA una nena de 7 anys arrestada a la frontera

La menor guatemalenca va ser detinguda amb el seu pare i un grup d'uns 160 immigrants més al desert de Nou Mèxic

zentauroepp43767301 mission  tx   june 12  a boy and father from honduras are ta180615191558

zentauroepp43767301 mission tx june 12 a boy and father from honduras are ta180615191558 / JOHN MOORE

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

L’horror  no cessa a la frontera dels Estats Units. Una nena guatemalenca de set anys que va ser arrestada la setmana passada després d’entrar sense papers pel desert de Nou Mèxic amb el seu pare va morir en custòdia de les autoritats nord-americanes. La nena, segons la informació que ha revelat aquest dijous ‘The Washington Post’, va morir de“xoc sèptic, febre i deshidratació”.

Segons els informes i declaracions de l’agència fronterera al rotatiu, la nena i el seu pare formaven part d’un grup de 163 immigrants que es van entregar la nit del dia 6 als agents després de creuar la frontera sense papers a prop de Lordsburg. Més de vuit hores després, la menor va començar a tenir atacs. El personal d’emergències que la va atendre va registrar que tenia gairebé 41 graus de febre i, segons un comunicat de l’agència de Protecció de Fronteres, “no havia menjat o consumit aigua durant diversos dies”.

Va ser traslladada en helicòpter a un hospital, on va tenir una fallida cardíaca. Tot i que inicialment es va aconseguir “reviure-la”, el comunicat explica que “no es va recuperar i va morir a l’hospital menys de 24 hores després d’haver sigut traslladada”. Segons el ‘Post’ no es pot determinar encara si la menor va rebre menjar i beguda abans de patir els atacs.

"Cultura de crueltat"

La mort promet intensificarl’escrutini  de les condicions en què els EUA mantenenmenors i altres immigrants als centres de detenció a la frontera. De moment, ja ha provocat les denúncies de grups com la Unió Americana de Llibertats Civils (ACLU). En un comunicat al ‘Post’, el grup ha culpat dels fets la“cultura de crueltat dins de [l’Agència de] Protecció de Duanes i Fronteres i la falta de responsabilitats”.L’ACLU ha destacat que s’ha tardat una setmana a donar a conèixer la mort per reclamar “transparència” i ha demanat “unainvestigació rigorosa i reformes serioses per prevenir morts futures”.

L’agència, per la seva part, ha assegurat que va fer “tots els passos possibles per salvar la vida de la nena” i ha expressat “sinceres condolences a la família”, escrivint que “com a pares, mares, germans i germanes empatitzem amb la pèrdua de qualsevol nen”. El pare de la menor segueix en custòdia.

Més enllà de les caravanes

La mort serveix també per obrir el focus sobre moviments migratoris que en les últimes setmanes als EUA s’ha centrat en l’arribada a la frontera de diverses caravanes de centreamericans. Tot i que Tijuana, porta d’entrada a Califòrnia, s’ha convertit en l’epicentre d’aquest èxode, centenars d’immigrants continuen intentant entrar als EUA per altres punts de la frontera Arizona, Nou Mèxic i Texas. Cada vegada més arriben unitats familiars buscant asil. Les condicions del viatge solen ser extremadament dures.

Al novembre, segons dades del ‘Post’, els agents fronterers van detenir25.172 “membres d’unitats familiars”,un xifra rècord, que representa el 58% dels arrestos d’immigrants realitzats aquell mes. I aquest dimarts el comissionat de l’agència fronterera, Kevin McAleenan, va reconèixer durant un testimoni al Senat que les instal·lacions dels EUA són“incompatibles”amb la nova realitat de migracions en família. “Les nostres estacions de la Patrulla Fronterera es van construir fa dècades per gestionar la custòdia sobretot d’homes adults, no, famílies i nens”, va declarar.

Diversos polítics demòcrates de zones frontereres han mostrat la seva tristesa i indignació per la mort de la menor.  Beto O’Rourke ha demanat a Twitter una "investigació completa" i que els resultats es comparteixin amb el Congrés i els ciutadans.

Notícies relacionades

Joaquín Castro, que presidirà el caucus hispà en el pròxim Congrés, i el germà del qual, Julian, ha anunciat que explora la candidatura a president dels EUA, ha emès un comunicat en què anuncia també que demanarà una investigació. Castro ha recordat que un informe del mateix Departament de Seguretat Nacional va assenyalar que la política de Donald Trump de limitar les sol·licituds d’asil als ports d’entrada oficials "força les famílies a creuar entre ports d’entrada, fet que inclou fer perilloses travessies pel desert".

Trump, mentrestant, continua ignorant la crisi humanitària i està centrat en guerres polítiques. Aquest dijous va penjar a Twitter un vídeo denunciant els demòcrates com a “hipòcrites” per no recolzar la seva petició de 5.000 milions de dòlars per continuar construint el“mur”.Aquesta setmana s’ha mostrat disposat a provocar un tancament parcial del govern si el Congrés no aprova aquests fons.