EL FUTUR D'EUROPA

May no tira la tovallola i està disposada a donar més aclariments sobre el 'brexit'

El pessimisme s'instal·la entre els líders europeus, que desconfien que compti amb la majoria necessària per a un acord

La primera ministra britànica demana explicacions a Jean-Claude Juncker per qualificar el debat de "nebulós i imprecís"

alta-tensin-en-el-consejo-europeo-con-el-contundente-no-a / periodico

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Queden 105 dies per albrexit  i ningú sap del cert què és el que necessita Theresa May per aconseguir prou números perquè el Parlament britànic aprovi el Tractat de sortida del Regne Unit de la UE i la Declaració política sobre la futura relació. Els seus homòlegs europeus marxen aquest divendres de Brussel·les carregats de pessimisme, a causa del discurs "nebulós i imprecís" que domina la capital britànica, i convençuts que la pilota està a la teulada de Westminster.

"No soc gaire optimista perquè les indicacions que vam rebre dijous no apunten a una aprovació a la Cambra dels Comuns", ha admès un desesperançat primer ministre belga, Charles Michel. "Objectivament parlant, els senyals que vam escoltar no van ser especialment tranquil·litzadors sobre la capacitat del Regne Unit de poder complir el compromís tancat", ha afegit. Coincideix amb la seva lectura el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, que ha qualificat la situació a Londres d’"inestable" perquè continua sense estar clar si s’aconseguirà la majoria necessària.

May, en canvi, veu encara el vas mitjà ple no tira la tovallola. No ha aconseguit el que exigeixen la majoria dels seus companys a la Cambra dels Comuns –garanties jurídiques que el Regne Unit no quedarà atrapat ‘sine die’ en la unió duanera– però se’n va per segona vegada de Brussel·les aquesta setmana amb un missatge de determinació i convenciment que encara li queda temps.

"Prenc nota que s’ha publicat que la UE no està disposada a considerar aclariments addicionals. La UE és clara, com jo, que si marxem amb un acord és aquest. Les meves discussions amb els meus col·legues avui –per aquest divendres– han mostrat que aclariments i discussions addicionals després de les conclusions del Consell són possibles”, ha indicat després de la segona jornada del Consell Europeu.

Topada amb Juncker

És més, la primera ministra britànica ha anunciat noves converses amb els governs europeus en els pròxims dies per respondre a les garanties que necessita Westminster per ratificar l’acord tancat per la UE i el Govern britànic el passat 25 de novembre. "Hi ha feina per fer però està clar que podem buscar més aclariments", ha assegurat la dirigent després d’una segona jornada que s’ha dedicat a mantenir nous contactes bilaterals –entre ells amb el president de la UE, Donald Tusk– i que ha ofert moments curiosos, com una breu topada amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, captat per les càmeres del Consell.

Notícies relacionades

En elles es veu May discutint amb el luxemburguès amb rostre seriós i tens. Segons mitjans britànics, la líder delstories  hauria retret les dures paraules de Juncker en la roda de premsa oferta la passada mitjanit quan va lamentar que els britànics continuïn immersos en un debat "nebulós i imprecís", sense aclarir el tipus de relació que volen mantenir amb la UE. Unes paraules que la mandatària britànica s’hauria pres malament d’acord amb les imatges. "He tingut una discussió enèrgica amb Jean-Claude Juncker. La mena de discussió que tens quan desenvolupes una relació de treball conjunta i treballes ben junts. El resultat d’això és tenir clar que parlava, quan va utilitzar aquesta frase, del nivell general del debat", a explicat.

La declaració política oferta a May no recull res que no hagi dit la Unió Europea en el passat. Que vol una relació futura estreta amb el Regne Unit i que l’objectiu no és aplicar la xarxa de seguretat dissenyada per evitar la tornada d’una frontera dura Irlanda, i que a Londres veuen com una trampa, però que està pòlissa d’assegurances és necessària per protegir la UE en cas que el pacte comercial futur no estigui a punt a temps, el 31 de desembre del 2002. "Com a conclusions formals, aquests compromisos tenen un estatus legal i per tant han de ser benvinguts", ha celebrat. May ha anunciat que treballaran de forma "expeditiva" en els pròxims dies per aconseguir el que els seus diputats necessiten.