L'Exèrcit israelià arresta 40 palestins en batudes a Cisjordània

Un soldat resulta ferit en un nou atac mentre les forces israelianes continuen les seves batudes per capturar els autors de la mort de dos militars

zentauroepp46260088 israeli soldiers take position on a hillside facing palestin181214171035

zentauroepp46260088 israeli soldiers take position on a hillside facing palestin181214171035 / JAAFAR ASHTIYEH

2
Es llegeix en minuts
Ana Alba

Cisjordània, territori palestí ocupat per Israel segons la llei internacional, viu aquests dies una altra espiral de tensió i la violència de les quals els habitants experimenten diàriament, la violència estructural de l’ocupació que marca i impregna la vida diària i que periòdicament es dispara.

Després que dijous es produïssin tres atacs palestins en què van morir dos soldats israelians, un militar ha resultat ferit aquest divendres al ser apunyalat i colpejat amb una pedra per un palestí en el punt de control militar de Beit El.  L’Exèrcit israelià continuava les seves batudes per capturar els que van matar els soldats.

En menys d’una setmana s’han produït sis atacs palestins: un amb arma de foc diumenge, dos intents d’atropellament dimarts, el tiroteig mortal i un altre intent d’atropellament aquest divendres, tots a Cisjordània. A Jerusalem Est, ocupat per Israel, hi va haver dijous un intent d’apunyalament.

Dia de la Ira

Des de divendres, quan l’Exèrcit israelià va bloquejar els accessos a diverses poblacions cisjordanes, incloses algunes el control de les quals està teòricament en mans del’Autoritat Nacional palestina (ANP), com Ramal·lah, segons els acords de pau d’Oslo, i va efectuar àmplies batudes, s’han produït diverses protestes palestines, en les quals hi ha hagut diversos ferits. El grup islamista Hamàs va cridar els palestins a manifestar-se contra les forces israelianes en un “Dia de la Ira”.

Des d’ahir fins aquest matí l’Exèrcit israelià ha arrestat 40 palestins, 37 d’ells acusats de pertànyer a Hamàs i sospitosos de participar “en activitats terroristes, terror popular i disturbis violents contra civils i forces de seguretat”, segons va indicar l’Exèrcit israelià en un comunicat.

Les setmanes prèvies als últims atacs palestins, les forces israelianes havien dut a termediverses batudes a Cisjordània en què van arrestar diversos palestins, una cosa que sol ser habitual.

Cèl·lula de Hamàs

El general israelià Nadav Padan, cap del comando central de l’Exèrcit israelià, ha indicat que els autors dels principals atacs ocorreguts des de diumenge passat sónd’“una mateixa cèl·lula” de Hamàs a Cisjordània. Fa cinc dies, un palestí va disparar des d’un cotxe contra un grup de colons que esperaven l’autobús i va ferir set persones, entre elles una dona embarassada l’estat de la qual era molt greu. Els metges li van practicar una cesària d’urgència, però el seu nadó va morir al cap de quatre dies.

“En els últims dies, una cèl·lula del grup terrorista Hamàs ha aconseguit fer-nos mal i estem pagant un preu molt alt”, ha dit Padan.

Després de la mort de dos soldats, l’enterrament dels quals ha sigut multitudinari, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va assegurar que prendrà mesures punitives com a resposta als atacs palestins i va anunciar l’acceleració de la demolició de les cases familiars dels atacants i la revocació dels permisos de sortida de Cisjordània “als familiars de terroristes i els seus col·laboradors”.

Protestes de colons

Notícies relacionades

Centenars de colons es van concentrar divendres davant de la seva residència i en diferents punts de Cisjordània per denunciar “desprotecció” i demandar accions més contundents contra els recents atacs.

Davant de les protestes, Netanyahu va concretar que regularitzarà milers de vivendes en colònies jueves de Cisjordània que continuen sense estar legalitzades per la llei local israeliana. Tots els assentaments en territori palestí ocupat són il·legals davant de la llei internacional.