CRISI ECONÒMICA

La pobresa a l'Argentina arriba als pitjors nivells en els últims deu anys

Les retallades, la inflació i els 'tarifazos' porten a aquesta situació el 33,6% dels habitants

zentauroepp45230567 bas04  buenos aires  argentina   27 09 2018   el presidente 180928164115

zentauroepp45230567 bas04 buenos aires argentina 27 09 2018 el presidente 180928164115 / Pablo Ramon

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El president, Mauricio Macri, va demanar que els argentins jutgin el seu Govern pels resultats del combat a la pobresa. La Universitat Catòlica Argentina (UCA) li ha donat les pitjors notícies quan falten pocs dies per tancar l’any; un 33, 6% dels habitants es troben en aquesta situació. La xifra de més de 16 milions de pobres és la més gran de l’última dècada. El nombre s’explica per una multiplicitat de factors, entre els quals la inflació anual, que assolirà els 45 punts, segons les xifres més optimistes, els 'tarifazos' i els efectes d’una devaluació de la moneda nacional, de més del 100%.

Segons l’informe de l’Observatori del Deute Social de l’UCA, l’Argentina va passar d’un període de breu creixement de l’economia en el tercer trimestre del 2017 a una forta recessió. En aquest context, el Govern va declarar una situació d’emergència i va demanar ajuda al Fons Monetari Internacional (FMI) per evitar la suspensió de pagaments del deute extern.

"El nou escenari ha tingut efecte sobre els ingressos reals de què disposen les llars per un deteriorament del poder adquisitiu dels salaris, les prestacions per jubilació i les prestacions socials", indica l’estudi. Les circumstàncies, va afegir, no contribueixen a la creació d’ocupació. Elsefectes de la pobresa, que Macri havia promès reduir a zero durant la seva exitosa campanya electoral del 2015, arriben als supermercats. Les compres van caure un 5,9% només al novembre.

Mal humor social

La consultora Raúl Aragón i Associats ha consignat que si les eleccions presidencials fossin avui, Canviem, la coalició de dretes que governa el país des del desembre del 2015, obtindria el tercer lloc. El 48,1% dels enquestats tenen una opinió dolenta o molt dolenta de Macri. El Centre d’Estudis d’Opinió Pública (CEOP) va informar que sis de cada deu argentins creuen que l’atur i la pobresa s’han incrementat en els últims tres anys com a conseqüència de les polítiques del macrisme.

Malgrat els números adversos, el president va convocar la seva coalició a estar "forts" i tenir "convenciment profund" que els canvis realitzats tindran efectes benèfics a partir de l’any que ve, quan es realitzaran les presidencials. "Com mai abans en la meva vida estic cada vegada més segur, convençut, que no hi ha cap altre camí", va dir en relació amb el fort ajustament portat endavant en els últims mesos.

El germà de Macri, davant del jutge

Notícies relacionades

Macri va tenir en les últimes hores altres males notícies. El seu germà Gianfranco va haver de presentar-se davant del jutge federal Claudio Bonadio, que investiga el presumpte pagament de suborns a l’Estat per accedir a contractes en l’àrea de transport.

Davant del magistrat, Gianfranco Macri va negar les acusacions i va afirmar que no tenia poder de decisió a l’empresa Autopistes del Sol. "Mai he pagat cap suborn. El meu pare... no sé", va dir sobre Franco, el cap d’una de les famílies més poderoses de l’Argentina. Tots dos estan involucrats en una investigació derivada del gran escàndol de les concessions de l’obra pública que sacseja el país des de fa mesos.