CRISI HUMANITÀRIA

Almenys 15.000 nens migrants centreamericans estan detinguts als EUA

La capacitat dels albergs on estan reclosos aquests menors estan al límit

GU6009  TECUN UMAN  GUATEMALA   28 10 2018 - Migrantes de la segunda caravana de hondurenos rezan antes de llegar al puente fronterizo hoy  domingo 28 de octubre de 2018  en Tecun Uman  Guatemala   EFE Esteban Biba

GU6009 TECUN UMAN GUATEMALA 28 10 2018 - Migrantes de la segunda caravana de hondurenos rezan antes de llegar al puente fronterizo hoy domingo 28 de octubre de 2018 en Tecun Uman Guatemala EFE Esteban Biba / Esteban Biba (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico/Agencias

Gairebé 15.000 nens immigrants estan sota custòdia del Govern dels EUA 15.000 nens immigrantsen la xarxa de més de 100 albergs privats ubicats al país i la capacitat de la qual està a prop de veure’s depassada.

D’acord amb dades del Departament de Salut i Serveis Humans (HHS), donades a conèixer per l’emissora Ràdio Pública Nacional (NPR), la majoria d’aquests menors són adolescents provinents de l’Amèrica Central que van viatjar sols a la frontera.

Degut que la capacitat d’aquests albergs està ja coberta en un 92%, el Govern s’està veient obligat a considerar opcions que inclouen accelerar l’alliberament d’un nombre més elevat de nens, sota custòdia de tutors temporals.

A l’alberg més gran del país, ubicat a la comunitat rural de Tornillo Texas, fronterera amb Ciutat Juárez, a l’estat mexicà de Chihuahua, al voltant de 2.800 nens viuen en carpes climatitzades.

Política migratòria de Trump

Tot i que l’alberg podria donar empara fins a 3.800 nens, això requerirà la contractació de més personal. D’acord amb dades de la patrulla fronterera, durant el mes de novembre passat una mitjana de 175 nens no acompanyats van travessar la frontera.

Notícies relacionades

La capacitat en aquests albergs s’ha vist posada a prova després de la decisió de l’Administració del president Donald Trump de separar els nens de les famílies, afegit a l’arribada dels menors que no viatgen acompanyats. Un alt funcionari del Departament de Serveis Humans i de Salut ha assegurat que seria prematur anticipar les mesures que podrien prendre’s per alleujar la població en aquests albergs, abans que la capacitat es vegi depassada.

“Continuem buscant opcions que no posin en perill la seguretat dels nens”, ha dit, i, tot seguit, ha culpat de la situació la persistència d’un sistema que actua com un “incentiu pervers” perquè més menors continuïn arribant sols a la frontera.