CRISI OTAWA-PEQUÍN

Preocupació pel parador de dos canadencs a la Xina en ple xoc diplomàtic

Pequín confirma que estan sent investigats per haver atemptat contra la "seguretat nacional"

combo-internacional

combo-internacional

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El Govern del Canadà ha expressat la seva preocupació per la sort de dos ciutadans canadencs a la Xina amb els quals no pot establir contacte.

Després de la detenció de Michael Kovrig, un exdiplomàtic canadenc que treballa en l’actualitat per al centre de pensament International Crisis Group, tampoc pot mantenir contacte amb Michael Spavor.

Les detencions es produeixen després que les autoritats xineses advertissin el Canadà de les greus conseqüències derivades de la detenció l’1 de desembre a la ciutat canadenca de Vancouver, a petició dels EUA, de la ciutadana xinesa Meng Wanzhoudirectora financera de la firma Huawei.

Notícies relacionades

L’arrest de la directiva va desencadenar una crisi diplomàtica entre la Xina i el Canadà. Meng va ser detinguda l’1 de desembre quan es dirigia a Mèxic via la ciutat canadenca de Vancouver. Els EUA van sol·licitar el seu arrest per ser extradida per haver comès, suposadament, frau violant les sancions imposades per Washington contra l’Iran.

Contra la seguretat nacional

La Xina ha confirmat que els ciutadans canadencs Michael Kovrig i Michael Spavor estan sent investigats a la Xina per la seva presumpta implicació en "activitats que posen en perill" la seguretat nacional del país asiàtic. "Aquestes dues persones són sospitoses de dur a terme activitats que afecten la seguretat nacional de la Xina", ha dit el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers Lu Kang en una roda de premsa, i va afegir que les autoritats han pres "mesures pertinents" seguint les lleis i regulacions xineses.

Temes:

Canadà Xina