DERIVA AUTORITÀRIA

Orbán assesta un nou cop contra la democràcia a Hongria

El país viu una jornada de protesta massiva després que el Govern hagi aprovat una reforma per desarticular el Tribunal Suprem i crear-ne un sota el seu control

L'executiu ultranacionalista, amb majoria absoluta al Parlament, impulsa també una llei d'"esclavitud" que força a treballar 400 hores extres l'any

zentauroepp46241816 refile   adding information  demonstrators add to the stack 181213120957

zentauroepp46241816 refile adding information demonstrators add to the stack 181213120957 / BERNADETT SZABO

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Hongria avança a passos de gegant per convertir-se en el primer règim autoritari dins de la Unió Europea. En un nou cop als fonaments democràtics del país, el Govern de Viktor Orbán es va servir dimecres de la seva majoria absoluta folgada per aprovar una llei que li permetrà desarticular el Tribunal Suprem i crear un nou tribunal sota el seu control.

Malgrat les amenaces de sancions de Brussel·les, el cada vegada més autòcrata hongarès ha impulsat una mesura que eliminarà la capacitat de la instància judicial més gran del país de tenir l’última autoritat en les anomenades disputes administratives, casos que van des de les eleccions fins a casos de corrupció, impostos o abús policial. “Les eleccions ja no seran remotament ni lliures ni justes”, lamentava Cas Mude, professor de la Universitat de Geòrgia i expert en moviments populistes.

La nova legislació també promou la creació d’un nou tribunal, que estarà sota el control del Ministeri de Justícia, una decisió que suposa una punyalada a un principi democràtic tan fonamental com la presumpta separació de poders. Tot i que el ministre Laszlo Trocsanyiha assegurat que respectarà la independència judicial, tindrà a les mans elegir els nous jutges i determinar el pressupost destinat a uns tribunals administratius en què, assegura, ha de pesar “més responsabilitat política”.

Protestes massives

Per acabar-ho d’adobar, el Govern d’Orbán també ha passat la coneguda com a‘llei de l’esclavitud’,una escandalosa mesura que permet als empresaris augmentar un 60% les hores extres dels seus treballadors, un abús que portarà els hongaresos a treballar 400 hores anuals de més. Irònicament, la controvertida llei es va portar a la Cambra dilluns 10, Dia Internacional dels Drets Humans.

Malgrat modificar com li ve de gust negocis, tribunals, mitjans de comunicació il’acadèmia, poques vegades les seves mesures han portat gran part de la població indignada als carrers. No obstant, dimecres Budapest va viure la manifestació més massiva de l’any. Al voltant d’un miler de treballadors i membres dels sindicats van protestar davant el Parlament, la seu de laFidesz –el partit d’Orbán– i llocs emblemàtics de la capital hongaresa. Un 83% dels treballadors s’oposa a aquesta mesura, segons un sondeig de Policy Agenda.

Dins del Parlament hongarès la imatge va ser fins i tot més caòtica. En un intent desesperat per revertir aquest nou cop autocràtic d’Orbán, l’oposició va provar d’obstruir la sessió parlamentària cridant i xiulant el Govern ultranacionalista, un gest de descontentament que no va servir per a res.

A la cara de la UE

Les seves reiterades violacions han convertit Hongria en una“democràcia il·liberal”.No obstant, a Brussel·les, Orbán segueix sota el paraigua del Partit Popular Europeu. El grup conservador, format per partits com la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de la cancellera alemanya Angela Merkel o el Partit Popular (PP) de Pablo Casado, encara no s’ha atrevit a expulsar-lo. No fa gaire, fins i tot el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Junckerfeia broma amb el primer ministre hongarès i les seves pràctiques autoritàries dient-li ‘Viktator’,sobrenom pel qual se’l coneix.

Notícies relacionades

Més enllà del silenci còmplice de part dels conservadors, el Parlament Europeu ha intentat frenar la deriva autoritària del líder de la Fidesz a base de sancions. No obstant, la seva infrangible aliança amb Polònia li garanteix un veto que deixa sense resultats els esforços europeus, ja que aquestes decisions requereixen la unanimitat del club comunitari. Això ha comportat que amb cada atac de Brussel·les Orbán se senti més fort a casa. En les eleccions de l’abril va aconseguir revalidar la majoria absoluta i imposar-se per tercera vegada consecutiva.

Membre del’OTAN  i fervent anticomunista, Orbán no ha dubtat a acostar-se a la Rússia de Vladímir Putin i ignorar el seu, en un altre temps, gran aliat, els Estats Units. Malgrat “expulsar” la universitat nord-americana CEU d’Hongria i negar a Washington l’extradició de dos traficants d’armes russos, Donald Trump continua donant suport a un règim que cada vegada té menys complexos a mostrar la seva cara autoritària.

Temes:

Hongria