DESPESA PÚBLICA

Itàlia planteja un nou pressupost que Brussel·les considera "insuficient"

Roma ofereix baixar el seu dèficit previst per al 2019 al 2,04%

zentauroepp45805991 european commissioner for economic and financial affairs pie181108114331

zentauroepp45805991 european commissioner for economic and financial affairs pie181108114331 / FRANCOIS LENOIR

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Itàlia ha fet marxa enrere en el seu afany d’aprovar uns pressupostos per al 2019 amb un dèficit del 2,4% i ha negociat amb la Unió Europea un 2,04%, que es tradueix en 7.000 milions menys de despesa.

Després d’una reunió amb Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, el primer ministre d’Itàlia, Paolo Conte, ha anunciat que s’han fet “bons progressos” amb la UE, que havia amenaçat Itàlia amb un procediment d’infracció si hagués insistit en el 2,4%. Amb un deute superior al 131%, Roma no es podia permetre una mesura tan dràstica de la UE, que hauria sigut la primera vegada que s’aplicava.

El comissari europeu d’Assumptes Econòmics, Pierre Moscovici, ha considerat que el nou pressupost presentat per Itàlia, que preveu situar el dèficit en el 2,04% del PIB, és "un pas en la bona direcció" però "insuficient" davant de les exigències comunitàries.

"No podem transigir" amb les normes fixades en el Pacte d’Estabilitat, ha indicat el comissari en una compareixença davant el Senat francès, on va assenyalar que la Comissió Europa manté el diàleg amb Roma per situar els comptes del 2019 en el bon camí.

Ara el problema de Conte serà amb els seus socis del’Executiu, la Lliga i els indignats del Moviment 5 Estrelles, populista el primer, sense un rumb fix el segon, ja que tots dos hauran de remodular les seves expectatives.

Al final de la jornada a Brussel·les, Conte va declarar que romanen les mesures estrella dels dos partits que li sostenen, la coneguda com a 'renda de ciutadania' (780 euros mensuals per als aturats i pobres) i la flexibilització de les mesures per jubilar-se. 

Notícies relacionades

En el primer esborrany pressupostari d’Itàlia, l’ajuda als aturats anava a ser finançada amb un fons de 9.000 milions d’euros i la reforma de pensions amb uns 7.000 milions d’euros, si bé es desconeix de moment si aquestes accions patiran retallades després de la nova proposta de dèficit per part de Roma.

La reacció d’Emanuel Macron a França davant els 'armilles grogues’ ha envalentit els italians. Ara “s’obrirà un cas França”, ha dit Luigi Di Maio, vicepresident del govern pels indignats (M5S).