CIMERA EUROPEA

Els 27 treballen en noves garanties per escrit per salvar el 'brexit'

Un esborrany de conclusions reforça la intenció que la xarxa de seguretat per a Irlanda sigui "temporal" i per a un "breu període"

Theresa May es reunirà davant del Consell Europeu amb el seu homòleg irlandès, Leo Varadkar, i el president de la UE, Donald Tusk

zentauroepp46246012 british prime minister theresa may arrives at a european uni181213134654

zentauroepp46246012 british prime minister theresa may arrives at a european uni181213134654 / FRANCOIS LENOIR

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

La Unió Europea està disposada a posar per escrit noves garanties que la xarxa de seguretat dissenyada per evitar la tornada d’una frontera a l’illa d’Irlanda “no és un resultat desitjable” i que, en cas d’arribar a utilitzar-se, serà “temporalment” i només “per un curt període de temps”, però sota cap concepte negociaran de nou l’acord de divorci. “No està obert a la renegociació”, assenyalal’esborrany de conclusions del Consell Europeu en el qual treballen els 27 davant de la cimera d’aquest dijous i divendres i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Els Vint-i-set han posat fil a l’agulla per oferir una via d’escapament a la primera ministra britànica, Theresa May, perquè pugui tornar a Londres aquest divendres amb un document per persuadir els 'brexiters' més durs i evitar que l’acord de divorci s’estavelli contra el mur del Parlament britànic de divorci Parlament britànic. Sobre la taula, un esborrany de declaració de sis paràgrafs, que no és definitiu i que pot evolucionar en funció del que demani aquest dijous May, però que arrenca sobre una línia vermella per als 27: reconfirmar que el tractat de sortida i la declaració política tancades el 25 de novembre passat no es toquen.

A partir d’allà, el text –quatre dels paràgrafs estan entre claudàtors, fet que significa que estan subjectes a negociació i no acordats– reitera el desig del Consell Europeu d’establir “una associació tan propera com sigui possible amb el Regne Unit en el futur” i es compromet a embarcar-se en els preparatius “immediatament” després de la firma de l’acord de divorci per garantir que les negociacions començaran “tan aviat com sigui possible” a partir del 29 de març del 2019.

L’escull central

Les referències a l’escull central figuren a partir del tercer paràgraf, en què subratllen que la xarxa de seguretat acordada per a Irlanda –coneguda com a ‘backstop’– “no és un resultat desitjable” per a ningú i recalca que està dissenyat com “una pòlissa de seguretat per evitar la tornada d’una frontera dura a l’illa d’Irlanda”. No inclou dates ni limita temporalment la seva aplicació, una cosa que tots els diplomàtics consultats aquests últims dies descarten, però sí que recull el compromís de la UE a negociar un acord comercial tan aviat com sigui possible.

“És determinació ferma de la Unió treballar amb rapidesa sobre un acord posterior que estableixi per al 31 de desembre del 2020 arranjaments alternatius de manera que no sigui necessari activar la salvaguarda”, assenyala un esborrany que de segur patirà retocs. En tot cas, si el mecanisme de seguretat arribés a activar-se, “només s’aplicaria temporalment a menys i fins que sigui substituït” per un nou acord.

En aquest cas, la Unió Europea aniria a totes per a “negociar i concloure de forma expedita” un altre acord que reemplaci l’anomenat ‘backstop’ “de manera que “només estaria en vigor durant un breu període i només mentre sigui estrictament necessari”. També entre claudàtors figura el compromís a oferir “noves garanties” si fos necessari, però que en cap cas “contradiran” l’acord de sortida.

May es reuneix amb Varadkar i Tusk

Notícies relacionades

Mentrestant, els líders europeus multipliquen els contactes. Està previst que Theresa May mantingui una trobada bilateral amb el seu homòleg irlandès, Leo Varadkar, aquest dijous al migdia i també amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk, abans que arrenqui el Consell Europeu. La primera ministra britànica necessita tornar a Londres amb alguna concessió que convenci el seu partit de fer pinya amb l’acord de divorci, negociat durant disset mesos de feina, cosa que, vist el resultat de la moció d’aquest dimecres, no té assegurada.

Segons la coreografia de la cimera dissenyada per Tusk, la primera ministra britànica s’adreçarà a la resta de líders europeus al final de la primera sessió de treball aquest dijous i hi haurà temps per fer preguntes. Després començarà un sopar de feina dedicat a relacions exteriors –Rússia i Balcans occidentals– després del qual els líders europeus es reuniran a 27 per abordar de nou el ‘brexit’ i les garanties a Theresa May, així com l’estat dels preparatius dels plans de contingència en cas que l’escenari d’un no acord s’imposi. Està previst que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, informi els líders de les mesures que es posaran en marxa en cas de ruptura sense acord.