VOT HISTÒRIC

El Senat desafia la permissivitat de Trump amb l'Aràbia Saudita davant de l'assassinat de Khashoggi

Set republicans s'afegeixen als demòcrates en un vot simbòlic però històric per retirar l'assistència per a la guerra del Iemen

mbenach37670215 us president donald trump and saudi deputy crown prince and 170314193213

mbenach37670215 us president donald trump and saudi deputy crown prince and 170314193213 / NICHOLAS KAMM

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La rebel·lió contra Donald Trump per la seva permissivitat i passivitat amb l’Aràbia Saudita malgratl’assassinat de Jamal Khashoggi ha sumat un històric capítol aquest dijous. Set republicans s’han unit a 49 demòcrates i han aprovat en el Senat una resolució per retirar l’assistència militar dels Estats Units a la coalició liderada per Riad en la guerra del Iemen.

Es tracta d’un vot ara per ara simbòlic, ja que la Cambra Baixa va adoptar la vigília una mesura que fa impossible que la del Senat arribi a la taula del president. El pes d’aquest simbolisme és, no obstant, enorme, i recorda a Trump el rebuig i la profunda indignació, en tot l’espectre polític, amb la laxitud que ha mostrat amb Mohamed Bin Salman, el príncep saudita que fins i tot la CIA ha vinculat a l’assassinat de Khashoggi, anteposant els interessos econòmics i polítics dels EUA a qualsevol altra consideració. 

Notícies relacionades

També és, a més, un vot històric, ja que mai abans una cambra del Congrés ha demanat el final d’una guerra en què es participa sense autorització del legislatiu. I quan les noves cambres prenguin possessió al gener, amb majoria demòcrata a la de Representants, podria ressuscitar una iniciativa que també prohibeix als EUA proveir-se combustible als avions saudites que intervenen en el conflicte Iemen, una cosa que Washington va deixar de fer el mes passat però que podria tornar a fer l’any que ve.

A iniciativa d’un senador republicà, Bob Corker, la Cambra ha aprovat també una altra resolució no vinculant que responsabilitza Bin Salman de l’assassinat de Khashoggi i demana a l’Aràbia Saudita que “moderi la seva creixentment erràtica política exterior”. Segons Corker si iniciativa ha despertat l’interès de la cambra baixa actual, controlada pels republicans. Si s’aprovés abans de final d’any, i amb prou majories, podria forçar Trump a haver de firmar la condemna al príncep MBS, que fins ara s’ha negat a fer.