EL FUTUR D'EUROPA

La UE accelera els preparatius per a un 'brexit' caòtic

El president de la UE, Donald Tusk, avança que els Vint-i-set parlaran aquest dijous de l'estat dels seus plans en cas de no acord

Els caps d'estat i de govern europeus esperen que Theresa May aclareixi quin tipus de garanties addicionals necessita

zentauroepp46231249 eu brexit european commission s chief negotiator michel barn181212215818

zentauroepp46231249 eu brexit european commission s chief negotiator michel barn181212215818 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

"Una cosa està clara. Hi ha un problema amb la ratificació en la Cambra dels Comuns i el temps s'esgota. La probabilitat d'un escenari de no acord no només no ha disminuït sinó que augmenta així que és una obligació intensificar els preparatius també per a un escenari de no acord", reconeix un alt càrrec europeu implicat en les negociacions del brexit en vigílies del Consell Europeu que se celebra aquest dijous i divendres a Brussel·les i que s'ha vist revolucionat després de la decisió de Theresa May de posposar el vot de l'acord de divorci dilluns passat.

Encara que May ha sobreviscut a la moció de confiança delstories, no hi ha garanties que el pacte, que va tancar el 25 de novembre passat amb la resta de líders europeus, superi la prova de foc a Westminster. Per això, governs i institucions acceleren els plans de contingència en cas d'arribar a una sortida caòtica i desordenada. La possibilitat que el tren del brexit descarrili és real i els últims esdeveniments ho corroboren.

Si no hi ha ratificació i el Regne Unit surt de forma caòtica el 29 de març del 2019, la incertesa jurídica serà total, el mateix que el caos logístic, que farà pràcticament impossible el moviment de persones, béns, serveis i capitals. La "interrupció brusca" del trànsit aeri entre el Regne Unit i la UE, la prohibició d'entrada de nombroses mercaderies animals subjectes a controls sanitaris i fitosanitaris o la limitacions als camioners britànics seran només alguns d'exemples pràctics. Per això el president de la UE, Donald Tusk, ha previst una discussió després del sopar d'aquest dijous per examinar l'estat dels preparatius entre els Vint-i-set.

Explicacions de May

Abans d'aquest debat, els Vint-i-set escoltaran "atentament" Theresa May, les seves preocupacions, els problemes que suscita la xarxa de seguretat dissenyada per evitar la tornada d'una frontera dura a Irlanda –i que mantindrà el Regne Unit dins de la Unió Duanera– i com ajudar perquè l'acord de divorci passi el filtre del Parlament britànic. La solució per a Irlanda va ser proposada per Londres per superar les reticències de l'Ulster i encara que els Vint-i-set ja han dit alt i clar que el seu objectiu “no és utilitzar-la” no n'hi ha hagut prou per convèncer els brexiters més durs. "No és veritat que la UE vulgui posar el Regne Unit en una espècie de presó", ha insistit aquest dimecres un alt càrrec europeu. "No és ni la primera, ni la segona, ni la tercera opció. És l'última", corrobora un altre diplomàtic.

Notícies relacionades

May, segons va advertir durant la seva mini gira d'urgència aquesta setmana, necessita més garanties. Els Vint-i-set, segons totes les fonts consultades, estan disposats a fer concessions però sense modificar la substància del Tractat de sortida. "Aquest és l'acord. Podem aclarir i donar garanties però a la substància no puc veure cap altre resultat", afegeix un alt càrrec.

Les mateixes fonts descarten la possibilitat que els aclariments arribin en forma de protocol ni de decisió com la que va aconseguir Holanda en relació amb l'acord d'associació amb Ucraïna i s'inclinen per algun tipus de declaració. "No puc dir quin tipus de garanties se li donaran. El que no és viable és renegociar l'acord tancat. No és a la taula i independentment de les garanties que se li donin no podran contradir-lo", adverteixen altres fonts europees.