TRES MORTS

El pistoler d'Estrasburg va cridar: "Al·là és el més gran"

França sospita que el terrorista ha fugit del país

El Govern va detectar la radicalització islamista del sospitós a la presó

zentauroepp46234321 cheriff chekat - estrasburgo181212164103

zentauroepp46234321 cheriff chekat - estrasburgo181212164103

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

L’autor del tiroteig que ahir a la nit va causar almenys tres morts i va deixar una altra persona en estat de mort cerebral va cridar "Al·lahu-àkbar" ("Al·là és el més gran"), segons els testimonis recollits, ha indicat aquest dimecres el fiscal antiterrorista, Rémi Heitz.

El fiscal ha afegit que el sospitós va ser ferit per militars de la patrulla Sentinelle en la seva fugida. La policia ha detingut quatre persones de l’entorn del presumpte autor del tiroteig, ha declarat Heitz. 

Hores abans d’aquesta explicació, el secretari d’Estat francès d’Interior, Laurent Núñez, ha estudiat la possibilitat que l’autor de l’atac d’ahir al mercat de Nadal d’Estrasburg, en què van ser assassinades tres persones i 13 més van resultar ferides,

"No es pot excloure", ha reconegut en una entrevista a l’emissora de ràdio France Inter Núñez, en què ha insistit a mostrar-se "molt prudent" sobre la naturalesa terrorista d’aquest atac, malgrat que l’autor, un home natural d’Estrasburg de 29 anys, està fitxat per radicalització islamista.

Estrasburg és a la vora del riu Rin, que serveix de frontera entre França i Alemanya. En els ponts que travessen el riu s’han reforçat els controls de les forces de l’ordre dels dos països. França ha elevat aquesta matinada el nivell d’alerta terrorista a "urgència d’atemptat".

El secretari d’Estat ha posat èmfasi que "la motivació terrorista de l’acte en aquest moment no s’ha establert", després d’explicar que el sospitós tenia antecedents per delictes comuns, per això havia estat diverses vegades a la presó, però no per delictes terroristes.

Va ser en una de les seves estades a la presó quan se’n va detectar "una radicalització en la pràctica religiosa, però sense signes d’un pas a l’acció".

"Res permetia detectar un pas a l’acció en la seva vida corrent", ha repetit abans d’afegir que una "hipòtesi entre les altres" és que l’atac al mercat de Nadal el fes en resposta a l’operació policial que ahir al matí s’havia organitzat al barri de Neudorf, al sud d’Estrasburg, per intentar detenir-lo per la seva presumpta implicació en una temptativa d’homicidi per delinqüència comuna, no terrorista.

De fet, Núñez ha precisat que en aquesta operació, en què no va poder ser arrestat, sí que van ser detingudes cinc persones, però sempre per fets de delinqüència comuna.

Notícies relacionades

Ha explicat que el sospitós estava fitxat pels serveis secrets per radicalització religiosa i estava sent objected’"un seguiment actiu" des de la seva sortida de la presó, a finals del 2015.

El responsable d’Interior ha remarcat que des de finals del 2013 les forces de l’ordre han frustrat 55 atemptats i ha recordat que hi ha 20.000 persones fitxades com ell a França, 12.000 de les quals són objecte de seguiment.