DECISIÓ JUDICIAL

Llibertat sota fiança per a l'executiva de Huawei arrestada al Canadà

Meng Wangzhou afronta una petició d'extradició dels EUA

SHP15. MOSCÚ (RUSIA), 05/12/2018.- Fotografía de archivo del 2 de octubre de 2014, muestra a Meng Wanzhou, directora financiera de Huawei, mientras participa en el foro de inversión VTB Capital’s ’RUSSIA CALLING’ en Moscú (Rusia). La directora financiera del gigante electrónico chino Huawei, Wanzhou Meng, fue arrestada por las autoridades canadienses para ser extraditada a Estados Unidos por la supuesta violación de las sanciones impuestas por Washington contra Irán, anunció hoy el Gobierno de Canadá. EFE/MAXIM SHIPENKOV/ARCHIVO

SHP15. MOSCÚ (RUSIA), 05/12/2018.- Fotografía de archivo del 2 de octubre de 2014, muestra a Meng Wanzhou, directora financiera de Huawei, mientras participa en el foro de inversión VTB Capital’s ’RUSSIA CALLING’ en Moscú (Rusia). La directora financiera del gigante electrónico chino Huawei, Wanzhou Meng, fue arrestada por las autoridades canadienses para ser extraditada a Estados Unidos por la supuesta violación de las sanciones impuestas por Washington contra Irán, anunció hoy el Gobierno de Canadá. EFE/MAXIM SHIPENKOV/ARCHIVO / MAXIM SHIPENKOV (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un jutge canadenc ha concedit aquest dimarts la llibertat sota fiança a Meng Wanzhou, la directora financera de Huawei, mentre l’executiva xinesa espera la resolució de la petició d’extradició presentada pels Estats Units, que va ser qui va sol·licitar el seu arrest per violar l’embargament comercial que els Estats Units van imposar a l’Iran.

El jutge William Ehrcke, del Tribunal Suprem de la província de Colúmbia Britànica, va determinar que Meng, de 46 anys i filla del fundador de Huawei, sigui posada en llibertat amb una fiança de 10 milions de dòlars canadencs (7,5 milions de dòlars dels Estats Units).

La posada en llibertat sota fiança de Meng es produeix poques hores després que les autoritats xineses detinguessin Michael Kovrig, un exdiplomàtic canadenc que treballa en l’actualitat a la Xina per al centre de pensament International Crisis Group (ICG) i que va ser l’encarregat d’organitzar l’últim viatge del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, a la Xina.

Meng va ser arrestada per les autoritats canadenques a petició dels Estats Units l’1 de desembre passat a Vancouver, quan es dirigia a Mèxic.

L’arrest ha causat una crisi diplomàtica entre el Canadà i la Xina, que havia amenaçat Ottawa amb greus conseqüències en cas que Meng no fos posada en llibertat de forma immediata.

Per la seva part, el Govern canadenc, tot i que va reconèixer que va ser avisat amb temps de la intenció d’arrestar Huawei, ha assenyalat que no ha interferit en les accions del sistema judicial.

Meng està acusada per les autoritats nord-americanes de frau per violar les sancions comercials imposades pels Estats Units a l’Iran, cosa que ha negat la directiva xinesa

Notícies relacionades

El ministre d’Afers Exteriors de la Xina, Wan Yi, va declarar també aquest dimarts que no es quedarien de braços plegats si els seus ciutadans eren "maltractats" a l’estranger. 

Meng Wanzhou, filla del fundador de Huawei, va haver de ser ingressada per problemes de salut després de la detenció. Huawei, la segona empresa de telefonia del món, està acusada d’espiar per al Govern xinès.