ELECCIONS EUROPEES

L'associació Europeans in Catalonia potencia la participació en les eleccions europees

L'entitat, que s'ha presentat a Barcelona, té com a objectiu defensar els drets polítics dels ciutadans comunitaris que viuen a Catalunya

zentauroepp46219498 str001  estrasburgo  francia   11 12 2018   votaci n durante181212113900

zentauroepp46219498 str001 estrasburgo francia 11 12 2018 votaci n durante181212113900 / PATRICK SEEGER

1
Es llegeix en minuts
Alex Bustos

L’associació proeuropea Europeans in Catalonia proeuropea Europeans in Catalonia (Europeus a Catalunya), nascuda el juliol del 2018 amb la intenció de defensar els drets polítics dels residents d’altres països de la UE en territori català, s’ha presentat oficialment aquest dimecres a Barcelona. De cara a les eleccions europees del maig que ve, l’associació ha llançat "Have your say('Que se senti la teva veu') per donar a conèixer el dret a votar entre els ciutadans comunitaris i els passos que s’han de seguir per fer-ho de forma efectiva.

Després d’exposar els objectius de l’associació, João Carlos Piroto, membre d’Europeans in Catalonia, ha defensat la importància de la UE i els problemes que afronta, amb la mirada posada en els que venen des de dins de la Unió. "Votar no és només un dret, és una responsabilitat per afrontar els problemes de la UE", ha argumentat en el discurs inaugural, on ha assenyalat com a principals amenaces els"nacionalismes i populismes"

Captar el vot jove

Una de les coses que preocupa l’associació és la baixa participació dels joves espanyols en els comicis europeus, especialment en els últims, en què només van votar el 25%. Des de Brussel·les ja s’ha impulsat una campanya amb cares conegudes per fomentar el vot dels joves.

Europeans in Catalonia compta amb 50 membres de 18 nacionalitats diferents. Alguns han aprofitat per presentar-se breument davant del públic present després del discurs inicial. Venen des de diferents països, com Romania, França, Bèlgica, Portugal, Itàlia o Alemanya. 

Procés per votar

Notícies relacionades

Qualsevol ciutadà europeu que vulgui participar en les eleccions europees del maig del 2019 s’ha d’empadronar a la ciutat en què resideixi. A més, haurà de registrar-se al cens electoral i marcar la casella de "manifestar la teva intenció de vot". Aquest procés és molt semblant ald’altres països de la Unió Europea, ja que a tot el territori comunitari hi ha criteris similars perquè tots els ciutadans europeus puguin utilitzar el dret a vot, independentment del país en què resideixin.

L’organització lamenta que no tots els municipis informin degudament els estrangers que hi viuen i deixin els seus veïns de fora d’Espanya sense la possibilitat de votar.