ESPERPENT AL DESPATX OVAL

La tensió entre Trump i els demòcrates explota a la Casa Blanca davant de les càmeres

El president es mostra disposat a provocar un tancament del govern si no financen el mur a la frontera

zentauroepp46223251 washington  dc   december 11  u s  president donald trump  2181211210739

zentauroepp46223251 washington dc december 11 u s president donald trump 2181211210739 / MARK WILSON

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La relació de Donald Trump amb els demòcrates és dinamita i aquest dimarts ha esclatat de manera extraordinària a la Casa Blanca i davant de les càmeres de televisió. El tens, caòtic i lamentable espectacle, possible avançament del que es preveu a Washington després que els demòcrates recuperessin el control de la Cambra baixa en les eleccions legislatives de novembre, ha sigut una qüestió de formes, però també, transcendentalment, de fons. I el president dels Estats Units ha acabat mostrant-se disposat a provocar “orgullós” un tancament parcial de govern, que podria arribar a finals de la setmana que ve.

La topada s’ha produït al Despatx Oval, on Trump rebia per primera vegada des de les legislativesNancy Pelosi, que en principi dirigirà la majoria demòcrata a la Cambra baixa, iChuck Schumer, que serà líder de la minoria demòcrata al Senat. En l’agenda hi havia conversar sobre finançament de la seguretat a la frontera, un tema en el qual Trump exigeix 5.000 milions de dòlars el 2019 per finançar el mur amb Mèxic i els demòcrates ofereixen 1.300 milions.

Notícies relacionades

Amb les actituds divergents clarament manifestes i davant de la tensió creixent de la trobada Pelosi i Schumer, han instat en diversos moments el president a mantenir el debat sense que hi fossin presents els periodistes. No obstant, Trump ha permès que durant gairebé 20 minuts les càmeres hagin gravat el combat dialèctic i polític, que ha estat esquitxat d’interrupcions  i pulles i en què la tensió s’ha fet evident en nombrosos gestos físics (de tots tret de del vicepresident Mike Pence, també present). I tot i que el comunicat de la Casa Blanca sobre la reunió posterior en privat assegura que han mantingut un“diàleg constructiu”,el que s’ha gravat és l’esperpèntica imatge de la disfuncionalitat.

El tancament del govern

Si el Congrés no arriba a un acord pressupostari per a divendres vinent, algunes agències es quedaran sense fons per continuar operant, entre les quals hi ha els Departaments de Seguretat Nacional, Justícia, Interior i Agricultura, que podrien veure’s obligats a parar almenys fins que el nou Congrés prengui possessió el 3 de gener. I tot i que Trump i els republicans han estat responsabilitzant els demòcrates del potencial tancament parcial de govern, el president ha fet, aquest dimarts, un regal polític a l’oposició. “Si no aconseguim el que volem d’una manera o d’una altra, tancaré el govern”,ha declarat. “Estic orgullós de tancar el govern per la seguretat fronterera. Assumeixo la responsabilitat. Seré jo qui el tanqui. No us en culparé”.