Els euroescèptics conservadors es posen de nou en marxa contra May

L'ajornament de la votació de l'acord del 'brexit' desencadena la fúria al Parlament

Creixen de nou els rumors d'una possible moció contra la primera minsitra

zentauroepp46223069 pro brexit and anti brexit demonstrators shout at each other181211193904

zentauroepp46223069 pro brexit and anti brexit demonstrators shout at each other181211193904 / HENRY NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L'ajornament de la votació de l'acord de sortida del Regne que estava prevista per a aquest dimarts pot ser l'acte final per a Theresa May, abans de sortir d'escena. Mentre la primera ministra demana ajuda per les capitals europees per resoldre els problemes amb els seus propis diputats, al Parlament s'ha desencadenat la fúria per la forma en què va desconvocar el que havia de ser un dels decisius moments en la història recent del Regne Unit.

May hauria informat de la cancel·lació a diversos líders europeus amb qui va contactar durant el cap de setmana, abans que als membres del seu propi Gabinet. La impressió generalitzada és que amb el retard només tracta de salvar la seva pròpia posició. El nou vot de l'acord, segons van confirmar els seus portaveus, tindrà lloc abans del 21 de gener.   

Les 48 cartes

En una altra jornada turbulenta a Westminster, van retornar de cop i amb nova intensitat els rumors d'una possible moció contra May per part dels conservadors euroescèptics, que estarien a prop de poder arribar a les 48 cartes necessàries per obrir el procés de desbancar-la i nomenar un nou líder. Si això passés.  May també hauria de renunciar al càrrec de primera ministra. Graham Brady, president del Comitè 1922, és l'encarregat de rebre les cartes i anunciar el desafiament dels rebels, si arriba a consumar-se.

Un dels més prominents euroescèptics, l'exlíder del partit Ian Duncan Smith creu que "l'ambient ha canviat" respecte a May. "He detectat en les últimes 24 hores que la gent ha arribat a la conclusió que no funcionarà... i gent que no havia presentat la carta, ara està dient obertament que ho ha fet", va declarar a la cadena de televisió ITV. Un altre diputat des de l'anonimat va confirmar que alguns col·legues que s'havien resistit a presentar la carta contra May han canviat d'opinió i, segons va dir,  "no es tracta dels de sempre".    

Pressions a Corbyn

Notícies relacionades

L'amenaça dels rebels conservadors no és l'única. El líder laborista, Jeremy Corbyn, va rebre pressions de tota la resta dels partits de l'oposició i de diputats de la seva pròpia formació perquè presenti una moció contra el Govern. Corbyn va respondre  que necessita, "fer les coses en el moment apropiat".  La seva resistència està justificada. Sap que no guanyaria l'aposta, ja que els unionistes han anunciat que hi votarien en contra, juntament amb els conservadors.    

Corbyn, va tirar endavant una moció en la Cambra dels Comuns i es va debatre la forma en què es va produir la cancel·lació de la votació de l'acord i les raons que van portar a May a això. Una vegada més els atacs contra la decisió van arribar de tots els grups. Corbyn va demanar a May que "admeti que l'acord està mort" i es va preguntar  "¿Què està fent a Europa?”, quan ni tan sols "busca negociar", i només va corrent  darrere de "bones paraules".