Violència a frança

Quatre morts i 11 ferits en un tiroteig al centre d'Estrasburg

La Fiscalia antiterrorista es fa càrrec de la investigació

La policia acorrala l'autor de l'atac i busca un possible còmplice

zentauroepp46227554 topshot   french police officers stand guard near the scene 181212004750

zentauroepp46227554 topshot french police officers stand guard near the scene 181212004750 / ABDESSLAM MIRDASS

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Tres morts i 11 ferits, 5 dels quals, greus, és el balanç policial del tiroteig que hi va haver dimarts poc abans de les 20.00 hores al centred’Estrasburg  quan un home va obrir foc amb una arma automàtica al carrer dels Orfebres, a prop del famós mercat nadalenc de la ciutat alsaciana. 350 agents busquen l’autor de l’atac, segons ha informat la policia via Twitter aquesta matinada.

L'autor de l'agressió és un home de 29 anys fitxat per delictes comuns que figurava alfitxer S de la policia per la seva relació amb xarxes radicals d’Estrasburg. La Gendarmeria no l’havia trobat al seu domicili dissabte passat a matí, quan es disposava a detenir-lo. Lasecció antiterroristade la Fiscalia de París s’ha fet càrrec de la investigació.

A última hora de la nit la policia continuava buscant activament l'autor del tiroteig, que abans de fugir havia ferit diversos militars de l'Operació Sentinella i es va atrinxerar després en un apartament del carrer d'Épinal, on es va produir un intercanvi de trets amb els agents que el tenien acorralat.

L'alcaldia va informar que les forces de l'ordre van dur a terme una segona operació a la plaça Broglie, al centre històric d'Estrasburg, ja que tenien sospites fundades que hi pogués haver una segona persona que va actuar com a còmplice. La policia ha donat l'ordre d'evacuar el centre de la ciutat i les autovies d'accés a la ciutat estan tallades.

El Ministeri de l'Interior i les autoritats locals han demanat a la població quedar-se a casa i allunyar-se de les finestres fins que la situació estigui totalment controlada. La seu del Parlament Europeu va tancar les portes i va demanar als eurodiputats i al personal que mantinguessin la calma i es quedessin dins del recinte fins a nou avís, segons va informar el seu portaveu, Jaime Duch.

El president francès, Emmanuel Macron, va ser ahir a la nit al Ministeri de l'Interior per seguir les operacions en curs des de la cèl·lula de crisi interministerial activada pel primer ministre, Édouard Philippe, i el ministre de l'Interior, Christophe Castaner, es va desplaçar a Estrasburg per fer un balanç de la situació amb les autoritats locals i el fiscal de París.

Reforç de la seguretat

El mercat de Nadal d'Estrasburg, un dels més antics i famosos de França, estava sotmès a una estreta vigilància policial precisament per l'alt nivell d'amenaça terrorista que hi ha sobre el país. A finals del mes de novembre, el secretari d'Estat d'Interior, Laurent Nuñez, havia visitat Estrasburg per conèixer el dispositiu de seguretat, reforçat el 2015 després dels atemptats gihadistes de París.

Als voltants de lloc del tiroteig s'ha establert un ampli perímetre de seguretat i s’ha instal·lat una cèl·lula d'urgència medicopsicològica a la plaça de Guttemberg.  Així mateix, s'ha posat en marxa el ‘pla blanc’ a tots els hospitals d'Estrasburg, un dispositiu per gestionar situacions de crisi que permet desprogramar activitats no indispensables i reforçar els equips mèdics.

L'eurodiputat del Partit Popular, Carlos Iturgaiz, al centre de la ciutat en el moment dels fets, assenyalava en el seu compte de Twitter que la policia havia desallotjat tot el mercat de nadal i portava la gent als soterranis dels restaurants per garantir la seva protecció. “Estic amb més de 50 persones aquí refugiat”, deia el parlamentari.  Molts testimonis relataven escenes de pànic i confusió.

Vam veure gent córrer

“Era a la botiga d'un amic quan vam sentir els trets i de seguida vam veure gent corrent en sentit oposat”, va relatar el Valentin a France Info, que era a prop de la catedral.

“Vam sentir molta gent cridar i vam veure molta gent córrer al carrer. Vaig tenir una mica de por així que vaig demanar a tots els clients que anessin a la part posterior del restaurant i després vaig tancar amb clau”, va assenyalar la propietària d'un restaurant.

Notícies relacionades

El president de l'Eurocambra, Antonio Tajani, va mostrar la seva compassió per les víctimes de l'atac. "El nostre Parlament no serà intimidat pels terroristes o els atacs criminals", va indicar.

Tot i que de moment ningú no ha reivindicat l'atac, simpatitzants de l'Estat Islàmic han celebrat el tiroteig a Telegram.