DES DE L'ELISI

Macron apujarà el salari mínim 100 euros per desactivar la protesta dels 'armilles grogues'

En el seu primer missatge a la nació des de l'esclat de la revolta, el president francès admet la seva responsabilitat en la falta de respostes

kvhp77mwrkazknjnebuhc21100 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Era molt el que es jugava Emmanuel Macron. Era un moment decisiu del seu mandat i les seves paraules havien d’apaivagar la còlera que recorre el país des de fa un mes amb mesures concretes, immediates i tangibles per millorar el nivell de vida dels francesos.

Després d’un llarg silenci de deu dies, el president francès s’ha dirigit aquest dilluns a la nació a través d’un missatge televisat i gravat a l’Elisi que va arrencar amb les notes de ‘La Marsellesa’. Macron ha començat parlant del desordrede les manifestacions, en què s’han barrejat“reivindicacions legítimes i una violència inadmissible”, i va demanar la tornada a “la calma i l’ordre republicà”.

Però no ha minimitzat l’exasperació dels ‘armilles grogues’ i ha sorprès amb el primer dels seus anuncis:  la pujada de 100 euros del salari mínim (actualment de 1.498 euros bruts al mes) a partir del 2019.

“Volem una França on puguem viure dignament de la feina”, ha dit Macron després d’haver decreat“l’estat d’urgència econòmica i social”. El president ha dirigit el seu següent gest alsjubilatsamb una pensió inferior als 2.000 euros al mes. El Govern anul·larà l’augment de la contribució social generalitzada, una pujada impositiva que havia tret els jubilats al carrer molt abans que ho fessin els ‘armilles grogues’.

“L’esforç que se’ls ha demanat era massa important”, ha admès Macron. També ha demanat a les empreses que puguin fer-ho pagaruna prima extra de final d’any, per la qual no cotitzaran. La quarta mesura va ser que les hores extraordinàries no tributaran a partir del 2019. Com s’esperava, no ha corregit la decisió de suprimir l’impost sobre la fortuna (ISF), que molts veuen com una espècie de pecat original i un regal als rics. Segons el president, reinstaurar aquest tribut debilitaria l’Estat.

‘Mea culpa’

El president no només havia de donar una resposta concreta, sinó encertar en elto del seu discurs. Demostrar que havia entès les arrels del malestar i el rebuig dels ‘armilles grogues’ a la seva manera arrogant d’exercir el poder, el seu menyspreu per les classes populars i la seva desconnexió de la realitat del país. Havia d’entonar algun ‘mea culpa’ per començar de zero a teixir de nou la seva relació amb la ciutadania.

Macron ha assumit la seva part de responsabilitat per no haver donat en un any i mig resposta a un malestar que ve de lluny, ha reconegut haver“ferit”amb les seves paraules alguns ciutadans, però davant dels qui qüestionen la seva permanència a l’Elisi, ha volgut deixar clar que la seva legitimitat naixia dels francesos. “Si he batallat per revolucionar el sistema polític és perquè crec més que res en el nostre país i perquè l’estimo”, ha dit.

En els 13 minuts que ha durat la seva al·locució, s’ha percebut uncanvi de mètodeper governar en què prioritza el diàleg amb els actors socials, que ara ha mantingut al marge de les seves reformes. Macron s’ha compromès a abordar amb ells des de la llei electoral fins a l’equilibri fiscal, passant pel canvi climàtic, l’organització de l’Estat i el repte de la immigració.

El seu objectiu serà construir “un nou contracte social” amb la nació, convençut que les aigües tornaran al seu curs. “Som en un moment històric per al país. Amb el diàleg, el respecte i el compromís, ho aconseguirem. La meva única preocupació sou vosaltres. La nostra única batalla és per França”, ha conclòs.

Primeres reaccions

Les primeres reaccions al discurs del president, tant a esquerra com a dreta, són més aviat negatives. Al líder de França Insubmisa,Jean-Luc Mélenchon, no l’han convençut les promeses i creu que l’acte cinquè de la revolució ciutadana s’escenificarà als carrers dissabte vinent.  

“Retrocedeix per agafar impuls”, ha dit a l’agència Afp la líder ultradretanaMarine Le Pen, mentre el diputat dels RepublicansÉric Woerthcreu que són respostes necessàries en el curt termini sobre el poder adquisitiu, però, parcialment, injustes.

Notícies relacionades

Molts comentaristes es pregunten també com es finançaran aquestes mesures, que, segons la Comissió d’Assumptes Socials de l’Assemblea Nacional, costaran15.000 milionsd’euros al pressupost de l’Estat. S’haurà d’esperar per veure si la intervenció de Macron apaga l’incendi o radicalitza el moviment de protesta.

Hores abans del seu discurs, el president havia celebrat a l’Elisi una cimera social amb representants d’alcaldes, sindicats i patronal. Les centrals li havien reclamat mesures per millorar el nivell de vida, augmentar els salaris i polítiques adequades davant el repte de la transició ecològica. La patronal ha alertat de les conseqüències econòmiques de la crisi dels ‘armilles grogues’ i ha demanat ajuts urgents per pal·liar les pèrdues, i també rebaixar la pressió fiscal, que assoleix el 46,2% del PIB, la més alta de l’OCDE.