tensió diplomàtica

París demana a Trump que no s'interposi en els seus assumptes interns

El president nord-americà va aprofitar la revolta per qüestionar l'Acord del clima i recolzar el descontentament dels francesos

zentauroepp46192094 topshot   us president donald trump attends the annual army 181209220957

zentauroepp46192094 topshot us president donald trump attends the annual army 181209220957 / JIM WATSON

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El ministre francès d’Afers Exteriors, Jean Yves Le Drian, ha demanat aquest diumenge al president dels Estats Units, Donald Trump, que no s’interposi en la política interior francesa i que no faci comentaris sobre la crisi que viu el país per les protestes dels ‘armilles grogues’.

L’inquilí de la Casa Blanca està aprofitant el moviment social oposat a la pujada de l’impost als carburants en el marc de la llei de transició ecològica per arremetre contra l’Acord del Climafirmat a París el 2015, del qual s’han retirat els Estats Units.

 “L’acord del clima de París no funciona gaire bé a París. Manifestacions i revoltes a tot França. La gent no vol pagar grans quantitats de diners per protegir, sense estar-ne segurs, el medi ambient. Cantant ‘¡Estimem Trump!’. M’encanta França”, tuitejava Trump aquest dissabte mentre França en vivia una quarta i tensa jornada de mobilitzacions.

“Li dic a Donald Trump, i el president de la República l’hi diu també: nosaltres no prenem partit en els debats nord-americans, deixi’ns viure la nostra vida de nació”, va reaccionar Le Drian a l’emissora RTL. “Nosaltres no fem valoracions sobre la política interior nord-americana i esperem que sigui recíproc”, va insistir el cap de la diplomàcia gal·la.

Le Drian, antic ministre de Defensa deFrançois Hollandei pes pesant de l’esquerra reconvertit al macronisme, es va referir també a la contestació que recorre França des de fa tres setmanes i va mostrar la seva preocupació per les institucions i la mateixa democràcia.

“Sé com de fràgil que és la democràcia i apel·lo a recuperar el diàleg, perquè és la nostra manera de ser”, va agregar, alertant del perill de qüestionar les institucions i la convivència entre francesos. “Quan sento les declaracions que es fan als Camps Elisis, com que Macron acabarà com Kennedy, em dic que hi ha riscos per a la República”, ha prosseguit.

Nou contracte social

Notícies relacionades

El ministre ha admès que el malestar expressat pels ‘armilles grogues’ revela un profund sentiment de desigualtat social i territorial a què cal donar una resposta perquè un país “no es reforma únicament des de dalt”.

En aquest context, espera queEmmanuel Macron, que es dirigirà als francesos probablement aquest dilluns, encarrili la deriva i proposi als francesos “un nou contracte social”. “Crec que les seves paraules seran prou fortes com perquè el moviment es pugui encarrilar o que almenys dissuadeixi els radicals”, va concloure.