EXECUTIU EN CRISI

El Govern belga, contra les cordes pel pacte migratori

Els nacionalistes flamencs abandonaran la coalició de govern si el primer ministre Charles Michel va a Marràqueix a avalar-lo

zentauroepp46147099 file   in this june 24  2018 file photo  belgian prime minis181207164505

zentauroepp46147099 file in this june 24 2018 file photo belgian prime minis181207164505 / Geert Vanden Wijngaert

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Ultimàtum de la Nova Aliança Flamenca (N-VA) al Govern de Bèlgica. Els nacionalistes flamencs, un dels quatre partits que formen la coalició de govern juntament amb els liberals francòfons i flamencs i els democristians flamencs, abandonaran l’Executiu federal si el primer ministre, Charles Michel, manté la seva intenció d’acudir aquest dilluns a la conferència intergovernamental de Marràqueix on està previst aprovar el pacte per a una immigració segura, ordenada i regular promogut per Nacions Unides.

“Aquest govern encara existeix. El primer ministre s’enlairarà com a primer ministre de la coalició sueca (el nom pel qual es coneix l’actual coalició), però aterrarà com a primer ministre de la coalició Marràqueix”, ha amenaçat el líder de la formació, Bart De Wever, acompanyat de tots els membres del seu partit presents en el consell de ministres.

Notícies relacionades

Segons De Wever la realitat és que “no hi ha consens” sobre el pacte al si del govern federal i que no accepten que Michel es desplaci a la ciutat marroquina en nom de Bèlgica. “Si podem decidir tres contra un en aquest govern decidiran en cada assumpte. No servirà de res continuar”, ha avisat després d’un consell de ministres extraordinari que han abandonat mitja hora després del seu inici sense acord. Minuts abans de la compareixença, Michel es reafirmava en la seva intenció.

Els nacionalistes flamencs van mostrar les primeres reticències a l’acord, al qual no es van oposar al setembre quan Bèlgica va anunciar la seva intenció de donar-li suport, fa tres setmanes, però no ha sigut fins a aquesta quan han endurit el to. Dimecres la comissió d’exteriors del Parlament federal belga va aprovar per àmplia majoria una resolució de recolzament que va ratificar un dia després el ple amb els vots en contra de l’N-VA i la ultradreta del Vlaams Belang. Precisament, el VB ha reunit aquest dissabte a Brussel·les a la líder de la ultradreta francesa, Marine Le Pen i a Steve Bannon, fundador d’un moviment populista per aixecar l’extrema dreta en les eleccions europees, per mantenir la pressió contra el pacte.