CRISI ENTRE WASHINGTON I PEQUÍN

La Xina carrega contra la detenció de Meng a través de la seva premsa oficial

Pequín titlla de "segrestadors" i "menyspreables" els que van ordenar detenir la directora financera de Huawei

FILE PHOTO  The logo of the Huawei Technologies Co  Ltd  is seen outside its headquarters in Shenzhen  Guangdong province  April 17  2012  REUTERS Tyrone Siu File Photo

FILE PHOTO The logo of the Huawei Technologies Co Ltd is seen outside its headquarters in Shenzhen Guangdong province April 17 2012 REUTERS Tyrone Siu File Photo / Tyrone Siu (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Menyspreables, segrestadors... La premsa xinesa fa servir el to reservat per a les ofenses nacionals imperdonables. La detenció de Meng Wanzhou, directora financera de Huawei,detenció de Meng Wanzhoudirectora financera de Huawei ha enterrat els dolços editorials que la setmana passada anticipaven la pau comercial definitiva després de la treva acordada a Buenos Aires. Avui tot és soroll, foc i bilis.

L’arrest  de Meng al Canadà després de la petició dels Estats Units prova que "s’està intentant tot per frenar l’expansió mundial de Huawei simplement perquè la companyia exemplifica la competitivitat tecnològica xinesa”, assegura el diari 'China Daily'. La retòrica més inflamada arriba sempre de l’ultranacionalista rotatiu 'Global Times'. “Sense cap evidència sòlida, els Estats Units i el Canadà han trepitjat la llei internacional per segrestar la ciutadana xinesa Meng Wanzhou”, denuncia el mitjà sota l’òrbita del 'Diari del Poble', principal altaveu mediàtic de Pequín.

L’article aconsella digerir la nova situació de “guerra”  situació de “guerra”i adoptar decisions conseqüents. “Des d’ara, hauríem de reduir o cancel·lar les visites de representants dels Estats Units, el Canadà i d’altres països com el Regne Unit, Austràlia i Nova Zelanda”, assenyala. Els tres últims han frenat la implantació de Huawei a les seves xarxes nacionals de telecomunicacions. I suggerint un inquietant horitzó de persecucions, recomana a científics i experts en tecnologia xinesos que treballen en altres països que prenguin precaucions “pel seu bé i el dels seus fills”.

"Una tàctica menyspreable i vil"

“Washington recorre a una tàctica menyspreable i vil perquè no podia frenar els avenços de Huawei al mercat”, comenta Mei Xingu, funcionari del Ministeri de Comerç en una altra peça d’opinió del mateix rotatiu. També acusa Donald Trump de trencar els acords de la setmana passada, aconsella molta determinació i saviesa per protegir els interessos nacionals i demana al Govern i al poble xinesos que ofereixin el seu recolzament moral a Huawei.

És habitual que Pequín delegui en la premsa oficial els missatges incendiaris que la diplomàcia ortodoxa desaconsella. Pequín ja havia fixat la línia ahir qualificant la detenció de Meng d’arbitrària  i demanant el seu alliberament immediat. La línia editorial mediàtica al·ludeix alsesforços nord-americans per enfonsar la reputació del líder global en xarxes de telecomunicacions.  Huawei ha firmat ja acords amb 23 països per desenvolupar els sistemes de 5G, però s’arrisca a una cadena de cancel·lacions. El Japó ha alimentat els temors aquest matí prohibint que les seves institucions oficials adquireixin els seus productes per evitar filtracions d’informació i atacs cibernètics. 

Meng va ser detinguda dissabte passat a Vancouver per les presumptes violacions de l’embargament nord-americà a l’Iran. Avui es decidirà en una vista judicial si espera a la presó o en llibertat sota fiança la resolució del’expedient d’extradició sol·licitat per Washington. El primer ministre, Justin Trudeau, ha desmentit les martingales polítiques que denuncia Pequín. “Per descomptat que no hi ha hagut cap intervenció a cap nivell polític, perquè respectem la independència dels nostres processos judicials”, ha defensat.

Notícies relacionades

La crisi bilateral ha esquitxat Zhang Shoucheng, un prestigiós físic de la Universitat de Stanford que va morir la setmana passada. A les xarxes xineses van córrer els indignats rumors que el seu suïcidi estava relacionat amb una investigació imminent de la justícia nord-americana o fins i tot amb la detenció de Meng. La família ha desmentit aquests vincles i ha recordat la seva llarga lluita contra la depressió.

Aquest ésl’emmetzinat clima de desconfiança social i política en el qual els Estats Units i la Xina negociaran els pròxims tres mesos per posar fi a una guerra comercial amb riscos evidents de contagi global.

Temes:

Huawei Xina