Odi a l'Església

Duterte anima els filipins a matar bisbes catòlics

"Els vostres bisbes, mateu-los. Aquests bastards no serveixen per a res", ha afirmat el president de les Filipines

zentauroepp41976676 philippine president rodrigo duterte gestures as he speaks d180212102538

zentauroepp41976676 philippine president rodrigo duterte gestures as he speaks d180212102538

1
Es llegeix en minuts
Efe

El president de les Filipines, Rodrigo Duterte, ha tornat a arremetre contra els bisbes catòlics a l’afirmar que "són inútils" i ha animat a matar-los en un país on el 85% de la població professa el catolicisme.

"Els vostres bisbes, mateu-los. Aquests bastards no serveixen per a res. L’únic que fan és criticar", va afirmar ahir a la nit el mandatari en un discurs a Manila, la transcripció de la qual ha sigut difosa aquest dijous per l’oficina presidencial.

En un acte posterior, el president va assenyalar que l’Església catòlica és la institució "més hipòcrita del món" i va assegurar que el 90% dels seus sacerdots són gais.

La Conferència de Bisbes Catòlics de les Filipines ha refusat respondre als comentaris de Duterte: "No volem afegir més llenya al foc. Qualsevol comentari només exageraria l’afer", ha indicat en un comunicat un portaveu de la conferència episcopal, Jerome Seciliano.

El portaveu presidencial, Salvador Panelo, ha defensat que les paraules de Duterte no s’han d’entendre com una cosa literal, sinó que va fer servir la "hipèrbole" per aconseguir un "efecte més dramàtic" en els seus comentaris.

Fa només dues setmanes, el president va tornar a insultar bisbes i sacerdots catòlics, amb qui manté una croada verbal des de fa més d’un any, al dir als filipins que no haurien d’anar a l’església per "pagar idiotes".

Va dir als bisbes "fills de puta"

Dies abans Duterte havia acusat el bisbe de Caloocan, Pablo Virgilio David –un dels seus principals crítics– de robar per al seu ús particular les contribucions que els fidels donaven a l’arquebisbat. El prelat va respondre que el mandatari no sap el que diu perquè està "malalt".

El juny passat Duterte va fer enfadar molts fidels filipins al dir "estúpid" a Déu i burlar-se d’alguns dogmes del catolicisme com el pecat original.

Notícies relacionades

Setmanes després va iniciar un diàleg amb la jerarquia catòlica del país i van acordar una "moratòria" en l’encreuament d’acusacions, una treva que el president ha trencat de nou.

L’enfrontament de Duterte amb l’Església catòlica es remunta al febrer del 2017, quan la Conferència de Bisbes va criticar la sagnant guerra contra les drogues i la va considerar "regne del terror". El president va respondre a aquestes consideracions titllant els bisbes de "fills de puta"

Temes:

Filipines