NOVA CURSA ARMAMENTÍSTICA

Putin diu que construirà míssils prohibits si els EUA es retiren del tractat nuclear

zentauroepp46057714 kch24  mosc   rusia   28 11 2018   fotograf a de archivo tom181205170104

zentauroepp46057714 kch24 mosc rusia 28 11 2018 fotograf a de archivo tom181205170104 / YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Rússia ha especificat aquest dimecres la seva anunciada "resposta"resposta a la més que probable retirada dels EUA del Tractat sobre Forces Nuclears de Rang Intermedi (INF, per les seves sigles en anglès), un dels pilars sobre els quals s’assenta el desarmament mundial, firmat el 1987 pel difunt president dels EUA Ronald Reagan, i l’exlíder de l’URSS Mikhaïl Gorbatxov.

En declaracions a la premsa local, el president de Rússia, Vladímir Putin, ha advertit als EUA que si abandonen l’acord INF, el seu país també es dotarà delsprojectils prohibits pel pacte, amb un abast d’entre 500 i 5.500 quilòmetres. "Els nostres socis americans pensen que la situació ha canviat molt [respecte al passat NDR] i creuen que han de posseir aquestes armes; ¿quina resposta donarem per la nostra part? És molt fàcil, nosaltres farem el mateix", ha assegurat el líder del Kremlin.

Putin ha reiterat les intervencions fetes pels seus ministres i alts funcionaris, clamant innocència davant de les acusacions emeses per Washington quan aquest va anunciar la seva pretensió de denunciar el tractat i remarcant que el seu país en cap moment ha violat la lletra escrita de l’INF. "Ens diuen que estem violant alguna cosa, però com sol ser habitual, no s’ofereix cap prova de la violació per part nostra", ha recalcat el màxim mandatari rus.

Ultimàtum de Pompeo

Dimarts passat, des de Brussel·les, el secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, va donar un ultimàtum a Rússia perquè complís l’estipulat pel pacte en els pròxims 60 dies. En cas contrari, la part nord-americana proclamaria que ja no se sentiria obligada a complir les provisions del tractat, una declaració que donaria inici a un període de sis mesos abans de l’abandonament formal de l’acord.  

Notícies relacionades

Si es compleixen els pitjors auguris i les dues parts materialitzen les seves amenaces, el continent europeu podria viure de nou una crisi similar a la delsEuromíssils, que va implicar el desplegament de milers de projectils dotats de caps nuclears en territori de l’extint Pacte de Varsòvia i dels estats europeus membres de l’OTAN. La tornada d’aquestes armes a sòl europeu requeriria l’acord unànime de tots els socis de l’organització, cosa que de segur donaria noves empentes i munició a Putin per atiar les diferències entre els dos costats de l’Atlàntic. 

Fa ja diversos anys que Washington acusa Rússia d’haver desenvolupat míssils d’abast mitjà, fins i tot abans que Donald Trump assumís la presidència del país. D’acord amb la versió nord-americana, Rússia ha desenvolupat el míssil Novator 9M729, en terminologia russa SSC-8, que posseeix, segons les seves dades, les característiques dels coets desterrats per l’INF.