Canvi de Govern a Mèxic

López Obrador promet no robar ni mentir en presència de Maduro

En el seu primer discurs, el flamant president va dir que busca acabar amb la guerra interna i amb una elit que qualifica de «rapaç»

La visita del president veneçolà provoca reaccions enfrontades a la capital asteca

zentauroepp46101277 cmx01  ciudad de m xico  m xico   01 12 2018   legisladores 181202190930

zentauroepp46101277 cmx01 ciudad de m xico m xico 01 12 2018 legisladores 181202190930 / Jose Mendez

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

“Nomentir, no robar i no trair”. Davant una plaça de la Constitució plena a vessar, lluny de les formalitats institucionals, Andrés Manuel López Obrador (AMLO) va prometre guiar-se per aquests manaments. Durant la seva cerimònia d’investidura presidencial, entre el galimaties i el sentit de la urgència, va dir a la multitud que rebia un país en fallida.

Els va demanar, a més, “paciència i confiança”. La “purificació de la vida pública de Mèxic” no serà una tasca senzilla, va reconèixer AMLO, però tot serà pitjor si els que el van votar i el van aclamar li donen l’esquena o es desencisen aviat. “Sense vostès, els conservadors em dominarien fàcilment. Els demano recolzament perquè reitero el compromís de no fallar-los; abans mort que trair-los”.

AMLO va dir que vol governar en especial per als pobres, i ho va assegurar davant de Nicolás Maduro, un dels seus convidats a la presa de possessió. Les forces conservadores ja saben amb qui comparar-lo quan donin per acabats els dies de concòrdia. López Obrador ha intentat diferenciar-se des del primer minut, i no només pel fet de rebre el bastó de comandament de representants dels pobles indígenes. El seu anunci d’un procés d’amnistia per als presos polítics i la cancel·lació de les acusacions penals contra activistes i lluitadors socials, ja li ha valgut les primeres crítiques del Partit d’Acció Nacional (PAN, dretes).

Al Zócalo, com es coneix la plaça de la Constitució, va augurar que la guerra interna acabarà perquè es proposa buscar la “germanor” entre els mexicans. També buscarà diferenciar-se en els fets de l’elit “rapaç” que l’ha precedit. De moment, AMLO va voler que aquest gir tingui un inici simbòlic: l’obertura de les portes de la residència presidencial. Alguns mexicans corrents van sentir que entraven al palau dels reis francesos després de la revolució antimonàrquica. “Sento un formigueig al meu estómac al saber que soc en un lloc on les classes pobres no van tenir accés en el passat. És realment emocionant”, va dir Mario Castañeda, un biòleg de 45 anys que es va apropar al lloc amb la seva família.

La protestada visita de Maduro

Maduro no va deixar d’aplaudir el seu discurs a la plaça de la Constitució. “Moltes gràcies perquè has vingut”, li va dir el seu amfitrió, segons la cadena veneçolana Telesur. “Des de la nostra arribada a la terrad’Emiliano Zapata, la gratitud i l’agraïment per la nostra visita han sigut presents”, va dir per la seva part el convidat que va suscitar les opinions més enfrontades. La seva presència va ser repudiada per diputats de dretes i un grup d’intel·lectuals, entre els quals es trobal’excanceller Jorge Castañeda. “No ets benvingut”, van resar alguns cartells al carrer. Als carrers, i a mesura que es va anar apropant al Zócalo, Maduro va assegurar palpar altres sentiments dels mexicans. 

Notícies relacionades

En els seus dies de lluna de mel, AMLO ja ha sigut advertit. Els aplaudiments poden callar i tornar-se bronca. La imatge, devaluar-se amb la velocitat del bolívar. Mentre Maduro viatjava a Mèxic, la moneda veneçolana es depreciava un 43,37% respecte al dòlar.

Perquè això no passi, Roger Waters, l’exintegrant de Pink Floyd, convertit a hores d’ara en un comentador de la política llatinoamericana, va demanar a AMLO, durant el concert que va fer a Mèxic, que mai deixi d’“escoltar la seva gent”.