Puja la tensió militar entre la Xina i els EUA la vigília de la reunió presidencial

Pequín eleva l'alerta davant de la proliferació de barco de guerra nord-americans al mar del Sud de la Xina i l'estret de Taiwan

zentauroepp42866667 sailors preapre fa 18 hornet fighter jets for take off durin181130123806 / TED ALJIBE

zentauroepp42866667 sailors preapre fa 18 hornet fighter jets for take off durin181130123806
zentauroepp46037042 file   in this nov  9  2017  file photo  u s  president dona181130123013

/

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Pequín ha elevatl’alerta davant de la febril activitat de barcos de guerra nord-americans al seu pati del darrere. Washington ha incrementat la seva presència almar del Sud de la Xina i al’estret de Taiwan en vigílies de la reunió que mantindran els presidents Xi Jinping i Donald Trump aquest cap de setmana a Buenos Aires, en el marc de la cimera del G-20. Les últimes provocacions s’entenen perl’agressiva lògica negociadora de Trump.

El Ministeri de Defensa xinès ha promès quel’Exèrcit protegirà “la integritat territorial i la sobirania de la Xina”. La primera reunió presidencial a Florida va temperar els ànims i Trump es va abstenir durant un any d’enviar els seus barcos a les aigües taiwaneses. Aquest clima ha quedat arruïnat i les maniobres del destructor Stockdale, dotat de míssils guiats, són la tercera incursió de barcos nord-americans a la zona  des de juliol. Trump continua castigant la Xina al flanc taiwanès, el més sensible perquè afecta la seva sagrada sobirania nacional. 

La Xina ha recordat aquesta setmana a Washington que no existeix més amenaça per a les relacions bilaterals que la seva tossuderia en alinear-se amb l’illa rebel. Xi va informar el mes passat a l’Exèrcit que havia “de preparar-se per a la guerra” i el ministre de Defensa, Wei Fenghe, va prometre que Pequín no entregarà “ni una sola polzada del seu territori”.

Friccions

Washington també ha pressionat aquesta setmana el mar del Sud de la Xina. El barco Chancellorsville ha navegat entre les illes Paracel que la Xina entén seves. La Marina nord-americana ha explicat les maniobres com a resposta “a les excessives reclamacions marítimes” de Pequín.

Notícies relacionades

Els Estats Units defensen aquestes maniobres com exercicis de “llibertat de navegació”. Consisteixen a passejar periòdicament els seus barcos i avions de guerra davant les illes amb la indisimulable finalitat de descompondre Pequín, que denuncia les violacions en la seva exclusió marítima legal. Aquests jocs de guerra han estat a punt de provocar seriosos accidents. Dos barcos van vorejar l’accident en alta mar a l’octubre quan el xinès es va acostar a tot just un centenar de metres del nord-americà en una maniobra que Washington va qualificar d’“agressiva i poc professional”.

La fragorosa guerra comercial que Trump va declarar a la Xina ha encomanat la bel·licositat a assumptes geoestratègics com Taiwan o les reclamacions territorials al mar del Sud de la Xina. Els experts jutgen la reunió presidencial d’aquest cap de setmana en la cimera del G-20 com a clau per rebaixar les tensions entre les dues superpotències. D’allà sortirà un alto el foc comercial o un agreujament del quadro de conseqüències imprevisibles.