Cimera del G-20

El xoc de palmells entre Putin i Mohamed bin Salman

El príncep saudita va sentir un cert aïllament en públic, però va mantenir diverses reunions importants en privat

zentauroepp46088213 in this still image obtained from an argentina g20 video  ru181130221247

zentauroepp46088213 in this still image obtained from an argentina g20 video ru181130221247

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Vestit amb el seu “thawb”,com es coneixen les túniques tradicionals de cotó blanc i caixmir, Mohamed bin Salman es va ubicar en la “foto de família” del G-20 en el que va semblar el seu únic lloc possible: apartat cap a l’esquerra. Els líders mundials van posar davant de la càmera fent sentir al príncep saudita una certa sensació d’aïllament polític. Va saludar sense efusió Antonio Guterres, el secretari general de l’ONU. L’hereu al tron havia arribat a Buenos Aires amb la seva imatge, tan acuradament llaurada per anys amb pinzellades de reformisme; esquitxada després de l’assassinat, al consolat saudita a Istanbul, de Jamal Khashoggi, un periodista crític de la monarquia, i enmig de les denúncies que l’involucren en els crims de guerra al Iemen.

No obstant, la foto no informava de les subtileses de la política internacional en relació amb l’Aràbia Saudita. Mentre els protagonistes de la cimera es preparaven per al retrat col·lectiu, Donald Trump no es va privar de creuar mirades i trèmuls somriures amb el príncep, un altre senyal inequívoc de Washington que preservarà l’aliança amb el regne malgrat els seus costos.

Notícies relacionades

Mohamed bin Salman es va reunir, al seu torn, amb els presidents de França i la Xina, Emmanuel Macron i Xi Jinping, segons va informar l’Agència de Premsa Saudita a Twitter. La primera ministra britànica, Theresa May, ha sol·licitat una reunió amb l’hereu al tron per discutir els temes candents amb què se l’associa. Vladímir Putin, en canvi, es va encarregar de donar a la seva trobada casual amb el príncep una quota de sobreactuada informalitat.  A instàncies del rus, i com si fossin amics d’un barri o integrants d’una colla urbana, tal com els representen les pel·lícules nord-americanes, van estrènyer les mans i després van xocar els palmells. Van riure potser per la gosadia dels seus gestos, tan fora de protocol. Després es van asseure i van continuar conversant, potser sobre la sort del preu del cru.

Malgrat el que es va conjecturar en hores prèvies a l’inici de la cimera, el príncep tornarà a l’Aràbia Saudita sense sobresalts. La comanda d’investigacions que va presentar en contra seu l’oenagé Human Rights davant de la justícia argentina no tindrà cap conseqüència. El jutge Ariel Lijo ha sol·licitat a Exteriors que li confirmi l’estatus diplomàtico de Mohamed bin Salman. Quan li responguin, el visitant ja haurà pujat a un avió amb destinació a Riad i haurà encaixat la mà amb Mauricio Macri.