SENTÈNCIA EXCEPCIONAL

Primera condemna a policies a les Filipines per assassinats en la guerra contra el narcotràfic

Agents dels cossos de seguretat van disparar a Kian delos Santos en una operació antidroga mentre aquest suplicava que el deixessin anar

FILE PHOTO  Philippine President Rodrigo Duterte points to photographers during an awarding ceremony for outstanding government workers  at the Malacanang Palace in Manila  Philippines December 19  2016  REUTERS Ezra Acayan File Photo

FILE PHOTO Philippine President Rodrigo Duterte points to photographers during an awarding ceremony for outstanding government workers at the Malacanang Palace in Manila Philippines December 19 2016 REUTERS Ezra Acayan File Photo / Ezra Acayan (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tres policies filipins han sigut condemnats a 40 anys de presó per l’assassinat de Kian delos Santos, de 17 anys, durant una operació antidroga . Aquesta és la primera pena pels abusos i violacions de drets en la campanya empresa pel president filipí, Rodrigo Duterte, per combatre el narcotràfic.

El tribunal de primera instància de Caloocan, districte al nord de Manila, ha declarat culpables i ha condemnat els agents Arnel Oares, Jeremías Pereda i Jerwin Cruz a 40 anys de presó sense llibertat condicional, a més de l’obligació de pagar una indemnització a la família de la víctima de 345.000 pesos (5.780 euros). 

Indignació popular

Malgrat que Duterte va prometre que cap policia aniria a la presó per matar un drogoaddicte o un narcotraficant, aquests agents han sigut condemnats gràcies a les càmeres de seguretat que van registrar les imatges. El van disparar en un carreró mentre suplicava que el deixessin anar, ja que havia d’estudiar per a un examen. 

Kian delos Santos va ser trobat mort la nit del 16 d’agost del 2017 en posició fetal amb diversos trets al cap i l’esquena després d’una batuda en la qual, segons la versió policial, aquest va treure una arma de foc, fet que els va obligar a disparar. No obstant, testimonis de testimonis i la gravació de les càmeres de seguretat van mostrar dos homes vestits de civil arrossegant Kian per una pista de bàsquet.

Aquest cas va marcar un punt d’inflexió en la guerra antidroga i va crispar la població, ja que per primera vegada van quedar en evidència els abusos policials davant de l’opinió pública filipina. Delos Santos continua rebent homenatges al país i s’ha convertit en un símbol per a aquells que s’oposen a la guerra contra la droga del president Duterte. 

El funeral de Kian dies després es va convertir en una massiva manifestació en contra de Duterte, que va fer de la campanya el centre del seu mandat i fins i tot va instar la policia a matar qualsevol sospitós sota la promesa de l’indult.

Reaccions

El portaveu presidencial, Salvador Panelo, ha remarcat aquest dijous la conformitat del govern amb la sentència, ja que la mort de Kian va ser "un assassinat, amb intenció de matar", un comportament que Duterte "mai toleraria.

"Estic molt contenta, perquè això prova que el meu fill era innocent", ha manifestat als mitjans la mare de la víctima, Lorenza delos Santos, a la sortida del tribunal, envoltada per un fort dispositiu policial.

Notícies relacionades

Diverses organitzacions defensores dels drets humans s’han mostrat satisfetes amb el veredicte, tot i que insisteixen en la necessitat que totes les víctimes aconsegueixin justícia.

"Tot i que benvingut, aquesta resolució no és suficient. La primera condemna a oficials de la policia per aquesta campanya letal arriba massa tard", denúncia en un comunicat Amnistia Internacional (AI). Human Rights Watch (HRW) considera  la sentència "un triomf de la justícia", però han reclamat una comissió independent que investigui la resta d’execucions extrajudicials, per evitar la impunitat o el promès perdó presidencial a agents condemnats.

Temes:

Filipines