Cimera del G-20

Els líders mundials es reuneixen a l'Argentina sense grans expectatives

La guerra comercial Xina-EUA, el canvi climàtic i la crisi migratòria, principals reptes

La figura de Donald Trump apareix envoltada per totes les controvèrsies d'efectes globals

zentauroepp46074479 the  baby trump  balloon is seen ahead of the g20 leaders su181129185231

zentauroepp46074479 the baby trump balloon is seen ahead of the g20 leaders su181129185231 / PILAR OLIVARES

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El G-20, com es coneix el grup de països que concentren el 75% del comerç internacional, inicia aquest divendres una nova cimera en un Buenos Aires assetjat per 22.000 efectius de seguretat.  Les restriccions per aire i terra converteixen una part de la capital argentina en una mena de ciutat fantasmal i aquesta imatge de desolació és observada pels escèptics d’aquesta cita com el preanunci del document final. No existeixen raons de pes que cridin a l’esperança d’un resultat a l’altura de les circumstàncies.

Tots els senyals negatius conflueixen en aquests moments al sud del planeta. Abans que els líders mundials iniciïn les converses formals i somriguin davant d’una càmera per a una fotografia conjunta, el Fons Monetari Internacional (FMI)  i l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) van avisar que venen temps difícils per a l’economia global. La despietada guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, que ha fet malbé l’agricultura de la primera potència i que ha ressentit la indústria del seu competidor, no és aliena a les desaventures que es pronostiquen.

L’era proteccionista que ha inaugurat Donald Trump, i que li ha suscitat també topades amb la UE Rússia, acapararà, en aquest sentit, bona part de les expectatives dins i fora de Buenos Aires. El sabor amarg que va deixar la recent cita del Fòrum de Cooperació Econòmica Àsia-Pacífic (APEC) a Nova Guinea no ofereix als especialistes bones raons per tenir bons auspicis. La trobada privada que tindran Trump i el líder xinès, Xi Jinping, divendres a la nit podrà confirmar-les o aportar una miraculosa alternativa. El cap de la Casa Blanca ha descartat una reunió amb el mandatari rus ,Vladimir Putin, amb les tensions a Ucraïna com a teló de fons.

Crisi interna

El canceller argentí Jorge Faurie va recordar en les vigílies que el país amfitrió del G-20 "té la responsabilitat d’encarrilar temàtiques i articular coincidències". Però l’Argentina, sumida en una crisi de proporcions, sembla ser, a hores d’ara, un testimoni mut de les grans controvèrsies, sense força ni prestigi per garantir acords mínims. S’espera que la cimera es tanqui amb text breu i, tret de modificacions d’últim moment, desesperançador.

Amb el rerefons inevitable de les peregrinacions de centreamericans que travessen Mèxic amb la destinació impossible dels EUA i la crisi humanitària al Mediterrani, Buenos Aires serà, al seu torn, escenari de posicions divergents respecte al problema migratori. Trump, Theresa May, la primera gran autoritat britànica que arriba a l’Argentina després de la guerra de les Malvines del 1982, i l’italià Giuseppe Conte tindran en aquest assumpte d’extrema sensibilitat la veu cantant de l’ala més intransigent.

Notícies relacionades

L’ONU ha advertit que el món té només 10 anys per evitar que l’augment de la temperatura superi perillosament els 1,5 graus. “No m’ho crec”,ha dit recentment Trump sobre els efectes del canvi climàtic. Les seves noves expressions de menyspreu manifest a la necessitat de complir l’Acord de París reverberen en les vigílies de la cita del G-20.

El dirigent francès Emmanuel Macron, que afronta fortes manifestacions en rebuig d’un impost als combustibles fòssils i aspira a mantenir en alt la bandera del respecte a aquest acord,a l’aterrar a l’Argentina, va tenir una imatge patent de la seva solitud. Ningú l’esperava al descendir l’escala de l’avió. Només un parell d’empleats li van estendre la mà per saludar-lo. Segurament li van explicar que la vicepresidenta, Gabriela Michetti, s’havia retardat.

L’ombra de la justícia local, sobre el príncep saudita

L’<strong>ambaixada saudita</strong> a Buenos Aires s’ha convertit en alguna cosa més que el previsible allotjament del príncep hereu, <strong>Mohamed bin Salman.</strong> És un <strong>refugi virtual</strong>. L’ombra dels <strong>crims de guerra</strong> perpetrats al <strong>Iemen</strong> i de l’assassinat del periodista opositor Jamal Khashoggi a l’ambaixada de l’Aràbia Saudita a Istanbul ha arribat a la capital argentina. Abans que Bin Salman aterrés, un fiscal federal, Ramiro González, va demanar que s’investiguessin les denúncies en contra seu presentades per <strong>Human Rights Watch. </strong>