TROBADA DEL COP-25 AL GENER

El Brasil renuncia a acollir la cimera del clima

La decisió està relacionada amb el rebuig de Bolsonaro dels acords de París contra l'escalfament global

zentauroepp27712350 to go with afp story by leila macor  picture taken during a 181129201931

zentauroepp27712350 to go with afp story by leila macor picture taken during a 181129201931 / NELSON ALMEIDA

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Els fastos de laultradretade l’1 de gener del 2019 no admeten al Brasil esdeveniments polítics paral·lels. A poc més d’un mes decompletar la seva gestió interina, el president, Michel Temer, va decidir que aquell país no serà seu de laCimera del Clima (COP-25). El seu successor, Jair Bolsonaro, assumeix les seves funcions aquell dia i tots els esforços de l’Estat es concentraran a Brasília, la seu del Poder Executiu. El Ministeri d’Afers Estrangers va dir que el“procés de transició”i les “necessitats financeres” que reclama la COP-25 i són impossibles d’assumir amb un sever ajustament en potència que van obligar a “retirar l’oferta” d’allotjar la reunió.

Per al ministre de medi ambient, José Sarney (fill), la cimera anava a ser “una gran fitaen el camí cap a la implementació de l’Acord de París”. Fora d’això, el Brasil tenia l’antecedent d’haver sigut el 1992 seu de la Cimera de la Terra organitzada per l’ONU. Fins i tot, fa setmanes, Temer es vantava del lideratge mundial en la matèria. Però el gir ideològic derivat de les eleccions d’octubre converteix en inviable aquestes expectatives.

L’Observatori del Clima va qualificar de“lamentable però no sorprenent”la decisió brasilera de renunciar a la cimera de gener. Per a l’entitat que acull 45 organitzacions ambientals brasileres, la decisió es va deure a “l’oposició del Govern electe, que ja va declararla guerra al desenvolupament sostenibleen més d’una ocasió”, i va aventurar que no serà “l’última notícia de Bolsonaro” en aquest sentit.

"Dogma marxista"

Notícies relacionades

L’excapità de l’Exèrcit ha mostrat reiteradament el seu rebuig contra l’Acord de París. El seu futur ministre d’Exteriors, Ernesto Araújo, considera que la qüestió sobre el canvi climàtic és un “dogma marxista” i promet, des del seu càrrec, combatre els discursos “alarmistes” sobre el futur del planeta.

La renúncia brasilera es coneix a pocs dies que comenci a Katowice, Polònia, la Convenció de Canvi Climàtic de l’ONU que haurà d’establir el reglament per implementar l’Acord de París.