DECLARACIONS POLÈMIQUES

Senadora republicana: "En un penjament públic a la forca, estaria a primera fila"

Cindy Hyde-Smith guanya l'últim escó en joc al Senat dels EUA en una polèmica segona tornada a Mississipí

monmartinez46054623 jackson  ms   november 27  u s  senator cindy hyde smith  r 181128141808

monmartinez46054623 jackson ms november 27 u s senator cindy hyde smith r 181128141808 / Drew Angerer

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La senadora Cindy Hyde-Smith ha guanyat l’últim escó en joc al Senat dels Estats Units en una polèmica segona tornada a Mississipí amb què els republicans van ampliar el seu avantatge respecte als demòcrates en aquesta Cambra (53-47). La senadora va desencadenar una tempesta de crítiques durant la campanya per les seves declaracions: "Si vostè em convidés a un penjament públic a la forca, estaria a primera fila".

Amb el 95,1% de l’escrutini, Hyde-Smith va obtenir el 54,3% dels vots, mentre que el seu rival demòcrata, Mike Espy, va aconseguir el 46,7%. La segona volta a Mississipí es va celebrar després que cap candidat assolís el 50% dels vots el dia 6 passat, data de les eleccions legislatives als Estats Units. En la primera volta, Hyde-Smith va obtenir el 41,5% i Espy un 40,6%, mentre que un altre republicà, Chris McDaniel, va aconseguir el 16,5%.

L’elecció ha estat marcada per unes declaracions de Hyde-Smith durant la campanya en les quals semblava aprovar els linxaments de ciutadans de raça negra, paraules per les quals es va haver de disculpar. Les paraules de Hyde-Smith van fer témer els republicans que es repetís el succeït fa uns mesos a Alabama, on el seu extravagant candidat va perdre davant el demòcrata en un estat, Mississipí, profundament conservador.

Recolzament de Trump

Aquest temor va portar el president dels EUA, Donald Trump, a dedicar la jornada de dilluns a mítings en suport a Hyde-Smith a Mississipí, que finalment ha elegit la republicana amb un marge més gran de l’esperat.

Amb aquest últim escó en joc, els republicans van augmentar de 51-49 a 53-47 el seu avantatge respecte als demòcrates al Senat en les recents legislatives.

Notícies relacionades

Els republicans van arrabassar seients als demòcrates a MissouriFloridaIndiana i Dakota del Nord, però en van perdre dos a Arizona i Nevada.

Un panorama molt diferent es va dibuixar a la Cambra Baixa, on els republicans van patir una forta clatellada al perdre el seu control per 235 a 200, segons els resultats provisionals.