CIMERA INTERNACIONAL DEL G-20

Un fiscal argentí demana informació per veure si investiga el príncep saudita Mohamed bin Salman

Human Rights Watch demana que es detingui el mandatari àrab per la presumpta implicació en el 'cas Khashoggi'

zentauroepp46048637 saudi arabia s crown prince mohammed bin salman is pictured 181128124515

zentauroepp46048637 saudi arabia s crown prince mohammed bin salman is pictured 181128124515 / FETHI BELAID

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un fiscal de l’Argentina ha demanat, aquest dimecres, enviar exhorts a l’Aràbia Saudita i al Iemen per conèixer si s’hi investiga el príncep saudita Mohamed bin Salman per delictes de lesa humanitat i resoldre si per jurisdicció universal obre una causa contra ell al país austral, on el saudita ha arribat avui per a la cimera del G-20.

Segons van informar a Efe fonts judicials, el fiscal Ramiro González va enviar un dictamen al jutge federal Ariel Lijo perquè autoritzi aquesta petició d’informació a l’exterior que confirmi l’estatus legal del príncep.

El magistrat, segons les fonts, "segurament" acceptarà la comanda de González, que va iniciar aquests tràmits després que l’organització internacional Human Rights Watch (HRW) presentés aquesta setmana una denúncia contra Bin Salman per presumptes delictes de lesa humanitat davant de la Justícia argentina.

Líders mundials

L’home fort de l’Aràbia Saudita ha arribat avui a Buenos Aires per participar en la cimera del G-20, que entre divendres i dissabte vinents congregarà els caps d’Estat o de Govern de les 20 economies més grans desenvolupades i en desenvolupament.

Enmig d’un fort dispositiu de seguretat, Bin Salman i la seva comitiva van ser traslladats des de l’aeroport internacional de la ciutat de Buenos Aires d’Ezeiza a l’ambaixada saudita a la capital, al barri d’Apartada.

La visita s’emmarca dins de la seva primera gira a l’estranger des que es va desencadenar la crisi per l’assassinat del periodista Jamal Khashoggi al consolat saudita a Istanbul, el passat 2 d’octubre, un cas amb què el relacionen països com Turquia i la intel·ligència nord-americana.

Controvèrsia

El príncep hereu saudita, Mohammad bin Salman, ha arribat amb la seva comitiva a les 7.30 h (11.30 h, en horari peninsular espanyol) a l’aeroport Ministro Pistarini, a la localitat de Buenos Aires d’Ezeiza per participar en la cimera del G-20. Aquesta reunió congregarà aquest divendres i dissabte els caps d’Estat i de Govern de les economies desenvolupades i en desenvolupament més importants.

Una visita que ha suscitat controvèrsia, ja que és la primera gira a l’estranger des que es va desencadenar la crisi perl’assassinat i desmembrament del periodista crític Jamal Khashoggi al consolat saudita a Istanbul, amb el qual se'l relaciona des de Turquia i des de la intel·ligència nord-americana.

Reunió internacional

El 19 de novembre passat el ministre d’Energia saudita, Jaled al-Faleh va anunciar que el príncep hereu assistiria a la cimera de caps de Govern i d’Estat de Buenos Aires, on es reunirà amb els presidents dels Estats Units, Donald Trump; de França, Emmanuel Macron i de Rússia, Vladímir Putin

També es trobarà amb la primera ministra britànica, Theresa May, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, i els màxims representants d’organismes globals com el Fons Monetari Internacional (FMI), l’Organització Mundial del Comerç (OMC) i l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE).

El primer ministre de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, pot ser que també es reuneixi amb Bin Salman, ja que aquest ja va expressar la seva voluntat de tenir una trobada amb el mandatari turc. De moment, no està confirmat que es vegin a l’Argentina.

Arribada polèmica

L’organització internacional Human Rights Watch (HRW) va demanar aquesta setmana quees detingués  Bin Salman durant la cimera del G-20. L’oenagé va interposar una denúncia davant de la justícia del país austral contra el príncep hereu saudita per presumptes violacions del dret internacional comeses durant el conflicte armat al Iemen. 

Notícies relacionades

També per la seva possible complicitat en greus denúncies de tortura i altres maltractaments de ciutadans saudites, incloent-hi l’assassinat de Jamal Khashoggi.

HRW va realitzar la seva petició a l’assegurar que l’Argentina reconeix la jurisdicció universal per crims de guerra i tortures, cosa que implica que està facultada a investigar i jutjar aquests delictes, amb independència d’on es cometin.