INFORME DEMOLIDOR

Els negres pateixen un assetjament i una discriminació "inacceptables" a la UE

Un estudi comunitari exposa les dificultats d'aquestes persones pel color de la seva pell i l'estigmatització que encara pateixen

zentauroepp44638951 graf5066  mediterranean sea      12 08 2018   a handout phot180812173328

zentauroepp44638951 graf5066 mediterranean sea 12 08 2018 a handout phot180812173328 / Doctors Without Borders HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les persones negres que viuen a la Unió Europea (UE) s’enfronten a situacions de discriminació i assetjament quotidià quan van pel carrer o a l’hora de buscar feina o vivenda, segons exposa un informe comunitari fet públic aquest dimecres.

"Una proporció important de persones d’ascendència africana experimenten assetjament i racisme violent als 12 països sondejats, incloent-hi part de la policia", denuncia l’informe de l’Agència de Drets Fonamentals (FRA) de la Unió Europea.

El document, titulat "Ser negre a la Unió Europea", analitza les vivències d’unes 5.800 persones negres a Àustria, Dinamarca, Finlàndia, França, Alemanya, Irlanda, Itàlia, Luxemburg, Malta, Portugal, Suècia i el Regne Unit. La majoria dels entrevistats són immigrants de primera generació de 59 països, principalment Somàlia, Nigèria, Cap Verd i Ghana, però també hi han participat persones nascudes ja a la Unió Europea.

Sense excuses

El document conclou que el 30% dels enquestats han patit assetjament racial durant els últims cinc anys i el 5% agressions físiques, fins i tot per part d’agents de policia. "En ple segle XXI, la discriminació racial no té excusa. Malgrat tot, la població negra de la UE continua sent víctima avui dia d’uns nivells de discriminació i d’assetjament generalitzats i inacceptables, simplement pel color de la seva pell", diu el director del FRA, Michael O’Flaherty.

Notícies relacionades

El document assenyala que el 64% dels que es van sentir víctimes de violència racista no va denunciar el succeït davant de cap instància, en la majoria dels casos al considerar que no serviria res ni canviaria la situació. L’estudi assenyala que el 24% dels enquestats van assegurar haver sigut interpel·lats per la policia en els últims cinc anys. D’ells, gairebé la meitat van identificar que aquesta situació es va produir per raó de la seva raça o el seu origen. Segons la FRA, aquestes identificacions per perfil ètnic minen la confiança en la Policia.

Campanyes de contractació

L’informe de la FRA també denuncia les dificultats més grans en l’accés a la feina o a la vivenda, amb elevats percentatges d’atur o de llocs de treball de pitjor qualitat, fins i tot entre aquells que tenen educació superior. La FRA reclama als països socis de la UE que redobli els seus esforços per donar suport més a les víctimes del racisme i perseguir degudament els agressors i prendre mesures específicament contra la discriminació, com campanyes de contractació al sector públic dirigides a la població negra.