CONFLICTE A L'EST D'EUROPA

Putin expressa a Merkel la seva "seriosa preocupació" per la situació a Ucraïna

Moscou afirma que Kíev té "la plena responsabilitat" per la creació d'"una altra situació de conflicte" a la regió

La cancellera destaca la necessitat d'una "reducció de la tensió" i demana al seu homòleg rus que fomenti el diàleg

zentauroepp45648441 german chancellor angela merkel and russian president vladim181127104134

zentauroepp45648441 german chancellor angela merkel and russian president vladim181127104134 / MURAD SEZER

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha expressat en una conversa telefònica amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, la "seriosa preocupació" de Moscou per la decisió d’Ucraïna  de posar en alerta el seu Exèrcit i declararl’estat d’excepció a diverses regions del país, ha informat avui el Kremlin en un comunicat.

Segons la nota oficial, Putin ha dit a Merkel que el Govern ucraïnès té "la plena responsabilitat" per la creació d’"una altra situació de conflicte" a la regió i els riscos que pugui comportar. 

Merkel ha destacat la necessitat d’una reducció de la tensió i de fomentar el diàleg, segons ha informat aquest dimarts el portaveu de l’Executiu de Berlín.

Més explicacions

Durant la conversa, el líder rus ha valorat, a més, "les accions provocadores" de Kíev diumenge passat a prop del’estret de Kertx, Crimea, i ha assenyalat que els vaixells ucraïnesos van incórrer en una "basta violació del dret internacional".

"Vladímir Putin també confia que Berlín influirà en les autoritats ucraïneses amb l’objectiu de dissuadir-les de passos irreflexius en el futur", assenyala el document.

Putin ha afegit que representants de la Guàrdia Costanera de Rússia estan disposats a "oferir explicacions addicionals" sobre el desenvolupament dels esdeveniments a la zona de l’estret de Kertx diumenge.

Proporcionalitat

D’altra banda, la ministra de Defensa alemanya, Ursula von der Leyen, ha instat Rússia a alliberar els mariners ucraïnesos capturats durant el cap de setmana i ha afirmat que les dues parts han de demostrar que estan provant de calmar la situació.

Notícies relacionades

Rússia es va apoderar de tres vaixells navals ucraïnesos i va fer presonera la tripulació durant el cap de setmana, cosa que va portar el president d’Ucraïna a dir que ara hi ha una amenaça "extremadament greu" d’una invasió de terres russes. Von der Leyen ha dit a la Conferència de Seguretat de Berlín que les circumstàncies encara no s’havien entès completament, però que és fonamental evitar que la situació es descontroli. "Es tracta de la qüestió del respecte per la integritat territorial i de la voluntat de no permetre que les disputes s’intensifiquin", ha afegit.

"El Kremlin ha violat aquestes regles i principis els últims anys. En la situació actual, els dos bàndols, Rússia i Ucraïna, han de demostrar que estan contribuint activament a la reducció", ha explicat Von der Leyen. Segons l’opinió de la dirigent alemanya, els vaixells i mariners confiscats han de ser alliberats. "Ucraïna ha de proporcionar evidències sobre els fets exactes. Rússia ha de garantir el pas lliure a través de vies fluvials i no ha d’actuar de manera desproporcionada", ha afirmat.