LA CIMERA DEL G-20

Els incidents del River-Boca sembren desconfiança sobre la seguretat a Buenos Aires

El Govern argentí garanteix el funcionament del dispositiu dissenyat per protegir els líders mundials

Durant la reunió al màxim nivell també se celebrarà una "contracimera" i protestes al carrer

zentauroepp46045910 arg01  buenos aires  argentina   27 11 2018   empleados cont181127182211

zentauroepp46045910 arg01 buenos aires argentina 27 11 2018 empleados cont181127182211 / Juan Ignacio Roncoroni

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Un Boeing C-17 Globemaster III de la US Air Force. Avions C-17. Caces Bombarders A-A-4AR Fightinghawk. Als serveis d’intel·ligència locals i internacionals se’ls van tensar els músculs. Els acompanyaran als carrers 22.000 efectius de seguretat. El dispositiu que es desplegarà a partir de dijous a la ciutat de Buenos Aires per vetllar per la cimera del G-20 s’ha mostrat de sobte exigu davant dels ulls del món. Havia sigut pensat per enfrontar manifestacions contra la globalització i, eventualment, davant la hipòtesi d’un acte terrorista. No va contemplar altres qüestions estrictament argentines: l’existència delsviolents seguidors de futbol.

Els incidents que van envoltar l’esperada final de la Copa Libertadores d’Amèrica el cap de setmana passat, quan el bus que conduïa als jugadors del Boca Juniors va ser atacat amb pedres per fanàtics del River Plate abans d’arribar a l’estadi, i la posterior repressió indiscriminada de la policia, els gasos lacrimògens de la qual van ser especialment inhalats pels esportistes, van posar en dubte la jactància de les autoritats argentines sobre la invulnerabilitat de la reunió que asseurà en una mateixa taula Donald Trump, Vladímir Putin, Angela Merkel, Xi Jinping  i altres líders d’aquest fòrum permanent.

Millor marxar

Fa uns quants dies, dos joves argentins van ser arrestats per suposats vincles amb el grup Hezbol·là. “Ens van trencar la casa”, va dir el pare. Als seus fills els van segrestar dues carrabines, una escopeta i quatre pistoles antigues que eren del seu avi, de 82 anys. L’operatiu va ser presentat per les autoritats com una mostra d’una eficàcia implacable de cara a la cimera. “Imagini’s que això del Boca i el River sembla una cosa bastant menor al costat de tenir 20 presidents i vuit organismes internacionals”, va dir llavors la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich. Però, a més, va recomanar als habitants de la capital “que utilitzin el cap de setmana llarg per anar-se’n perquè la ciutat serà molt complicada”.

Va recordar que a partir de dijous hi haurà moltes zones vedades.  Es tancaran els aeroports i el transport serà limitat. El Govern va autoritzar a més la demolició d’avions sospitosos.  “Estem absolutament preparats”, va presumir. Va ser tant exahustiu el zel exhibit pels amfitrions que la Foreign Office va reduir el nivell d’alerta per possibles atacs terroristes de “molt probable” a “probable”.

Seguidors i pedres

Notícies relacionades

I, llavors, van aparèixer els seguidors del River amb les seves pedres. El ministre d’Exteriors argentí, Jorge Faurie, va considerar que els problemes que van envoltar el fallit partit de futbol no es replicaran en la cimera.“Estem preparats per al G-20, tinguem fe”. Dimarts a la tarda es van iniciar les manifestacions contra la cimera. "No al G-20, fora l’FMI", va ser el lema de l’acte multitudinari realitzat en un estadi de la capital durant un dia travessat al seu torn per vagues parcials, relacionades ambl’aguda crisi econòmica, i altres protestes.

S’esperen altres actes en les pròximes hores. Bullrich ha demanat al premi Nobel de la Paz, Adolfo Pérez Esquivel, que contribueixi, sense gaire èxit, a la calma de les accions antiglobalització. El cap de ministres, Marcos Peña, va dir que tots els recursos de l’Estat s’abocaran perquè les protestes contra la cimera es desenvolupin en pau. “Vam ser a Hamburg [el 2017] i vam saber què era la conflictivitat de carrer”. Peña no pensava en el futbol. De moment, un mem va començar a circular per les xarxes socials. “Diu Merkel que el G-20 millor el fem per Skype”. 

Temes:

Argentina