POLÍTICA MIGRATÒRIA

Trump amenaça de tancar "permanentment" la frontera amb Mèxic

La tensió va escalar diumenge quan agents dels EUA van frenar immigrants a Tijuana amb gasos lacrimògens i bales de goma

A migrant family from Honduras, part of a caravan of thousands traveling from Central America en route to the United States, runs from tear gas released by U.S. border patrol near the fence between Mexico and the United States in Tijuana, Mexico, November 25, 2018. REUTERS/Kim Kyung-Hoon

A migrant family from Honduras, part of a caravan of thousands traveling from Central America en route to the United States, runs from tear gas released by U.S. border patrol near the fence between Mexico and the United States in Tijuana, Mexico, November 25, 2018. REUTERS/Kim Kyung-Hoon / KIM KYUNG-HOON (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Lluny dels focus, en intenses negociacions, alts representants de l’Administració de Donald Trump als Estats Units i del Govern electe d’Andrés Manuel López Obrador, que prendrà possessió dissabte a Mèxic, busquen un acord que podria alterar radicalment l’escenari dels moviments migratoris a la regió. Són converses extremadament complexes i de futur incert, que Trump dificulta amb la seva disposició a fer de l’amenaça, via Twitter, eina política.

Aquest dilluns el mandatari ha amenaçat de "tancar permanentment la frontera (amb Mèxic) si és necessari”. El seu missatge en la xarxa social arribava hores després que diumenge, a Tijuana, on han arribat en les últimes setmanes uns 5.000 immigrants centreamericans organitzats en caravanes, es visqués una jornada caòtica que va disparar la tensió a noves cotes.

Agents nord-americans de fronteres van frenar, amb gasos lacrimògens i bales de goma, diversos centenars dels immigrants que van intentar entrar als EUA, entre els quals hi havia dones i nens. Almenys 69 persones, majoritàriament, homes, que van aconseguir creuar van ser detinguts i seran immediatament deportats, segons ha informat Efe Kevin McAleenan, comissionat de Duanes i Protecció Fronterera. També hi va haver 39 detinguts a Mèxic per disturbis.

Tot i que alguns dels immigrants van llançar pedres contra els agents, les imatges de dones amb nens descalços o en bolquers fugint entre la fumarada han desencadenat una onada d’indignació, especialment contra una Administració que ja ha aplicat altres tàctiques brutals com ara la de separar famílies a la frontera. “Disparar gas lacrimogen a nens no és el que som com a americans. Cercar asil no és un crim. Hem de ser millor que això”, ha dit, per exemple, Tom Perez, president del Comitè Nacional Demòcrata.

La frontera com a peó

Els xocs també van portar el Departament de Seguretat Nacional a tancar durant quatre hores tot el trànsit de vianants legal pel pas de San Ysidro, que separa Tijuana i San Diego, i durant sis hores, el trànsit de vehicles. La secretària de Seguretat Nacional dels EUA, Kirjsten Nielsen, va explicar, també via tuit, que es van veure “forçats” a realitzar aquest tancament “per garantir la seguretat pública”.

Es tracta d’una decisió amb un clar component de pressió sobre Mèxic, però també planteja un cost per als EUA. Cada dia 120.000 vehicles de passatgers, 63.000 vianants i 6.000 camions es mouen per aquest punt entre Tijuana i San Diego. És el pas fronterer més transitat de tot l’hemisferi occidental i un element clau per a intercanvis comercials bilaterals entre les dues localitats, que mouen 2,1 milions de dòlars cada dia.

Mà dura i política

Notícies relacionades

No obstant, ara per a Trump la prioritat és reforçar les mostres de mà dura, especialment davant de l’organització de caravanes com la que va sortir el 13 d’octubre d’Hondures, un èxode que enfonsa les seves arrels en la pobresa, la violència i la corrupció i que s’organitza per incrementar la protecció en l’insegur trànsit per Mèxic, però que el president nord-americà defineix repetidament com una “invasió”. Trump ja ha aprovat l’enviament de 5.200 soldats en actiu a la frontera, a qui la setmana passada es va donar autorització per utilitzar “força letal”. Com va fer durant la campanya per a les eleccions legislatives, continua utilitzant un discurs radical que només parla de “molts criminals” a les caravanes.

El seu missatge també té un clar component de política nacional i no només cap a les seves bases més extremistes. En el tuit d’aquest dilluns tornava a reclamar al Congrés “finançament per al mur”. I manté viva l’amenaça de provocar un tancament del Govern si les cambres no inclouen aquests fons en l’acord pressupostari que ha d’estar llest per al7 de desembre.