CONFLICTE DIPLOMÀTIC

La policia britànica divulga un altre vídeo dels sospitosos del 'cas Skripal'

Una gravació de videovigilància mostra Petrov i Boixirov quan marxaven del Regne Unit

Els investigadors demanen col·laboració per aclarir l'intent d'assassinat de l'agent doble i la seva filla

videos-nuevos-scotland-yard / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La policia britànica ha fet públiques noves imatges de vídeo delsdos sospitosos d’haver enverinat amb Novitxok l’exagent doble Serguei Skripal i la seva filla Iúlia a començaments de març a Salisbury, al sud d’Anglaterra. La gravació de videovigilància, publicada aquest dijous per la policia, mostra els dos homes, coneguts com a Aleksandr Petrov i Ruslan Boixirov, possiblement sota una identitat falsa, arribant a l’estació de Salisbury el 4 de març a última hora del matí. Són a prop de la casa de Skripal i caminen per un pont abans de tornar a l’estació de Salisbury per desplaçar-se a l’aeroport de Londres Heathrow, on van partir cap a Moscou.

Els dos homes s’havien presentat com asimples turistes en una entrevista que van concedir el setembre passat al canal de televisió pública rus RT. A més de Serguei Skripal, de 66 anys, i la seva filla Iúlia, de 33, dues persones més es van intoxicar a l’àrea de Salisbury amb la mateixa substància, incloent-hi una mare de 44 anys, Dawn Sturgess, que va perdre la vida. El seu company, Charlie Rowley, ha aconseguit recuperar-se després d’estar hospitalitzat.

La parella havia manipulat una ampolla que creien que era de perfum, però en realitat contenia Novitxok, un agent nerviós altament tòxic. La policia creu que el Novitxok va ser ruixat al març a la porta de la casa de Serguei Skripal i que els responsables van abandonar el recipient a la zona.

Col·laboració

En un comunicat emès dijous a la nit, la policia va tornar a demanar la col·laboració de "qualsevol que hagi pogut veure aquests dos homes al Regne Unit entre el 2 i el 4 de març, o qualsevol que hagi vist el flascó de perfum Nina Ricci falsificat".

Notícies relacionades

"Estem avançant en diversos punts de la investigació, però un delstemes clau que s’ha de determinar és on es trobava el flascó de perfum falsificat entre el moment que creiem que es va llençar, a la tarda del 4 de març, i el dia en què Charlie Rowley el va veure, el 27 de juny", ha declarat el subcomissari adjunt Dean Haydon, Coordinador Nacional Principal de la Policia contra el Terrorisme del Regne Unit.

Nick Bailey, un oficial de policia que també va ser intoxicat greumentdesprés de l’enverinament de Skripal, va dir dijous a la BBC que va quedar "petrificat" al descobrir que havia estat exposat a Novitxok. Va dir que des d’aleshores la seva família no ha pogut tornar a casa a causa del risc de contaminació i que ho ha "perdut tot", incloent-hi els seus cotxes i les joguines dels seus fills.