MORT A MOSCOU

Mor el cap de l'espionatge militar rus, acusat d'enverinar Skripal

Mitjans i observadors destaquen l'"escassa longevitat" dels últims màxims dirigents del GRU

Al mort se li atribueixen operacions de pirateig informàtic, com ara la interferència en les eleccions dels EUA

zentauroepp45987418 this handout picture taken on june 28  2017 and released by 181122180843

zentauroepp45987418 this handout picture taken on june 28 2017 and released by 181122180843

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

En un breu comunicat, el Ministeri de Defensa de Rússia ha anunciat la mort d’ Ígor Korobov, al capdavant del Directori Principal d’Intel·ligència, més conegut per les sigles GRU, després d’una "llarga i greu malaltia" de la qual no ha donat detalls. Al GRU se li atribueix l’enverinament de l’exespia Serguei Skripal i la seva filla a Salisbury, al Regne Unit, així com les operacions per interferir en l’eleccions presidencials dels EUA, per piratejar organismes encarregats d’investigar els casos d’ocupació d’armes químiques o per hackejar organitzacions esportives que examinaven el suposat dopatge d’Estat a Rússia. 

"La memòria adorable d’aquesta meravellosa persona, un veritable fill de Rússia, un patriota de la Mare Pàtria, el coronel-general Ígor Valentinòvitx Korobov quedarà sempre als nostres cors", diu la declaració del ministeri. El seu titular, Serguei Shoigu, ha ofert les seves condolences als familiars, així com el mateix Vladímir Putin, que ha remarcat que el difunt ha dirigit una "agència llegendària", i amb aquestes paraules el president rus ha intentat tallar d’arrel les burles de la premsa occidental sobre la suposada falta de professionalitat del GRU.

I és que els dos agents que van intentar assassinar el seu excol·lega a la Gran Bretanya van ser identificats gràcies a les pistes que van deixar darrere seu, mentre que a Holanda era desbaratada una operació per piratejar el sistema informàtic del’Organització per a la Prohibició d’Armes Químiques, que investiga l’ús d’aquestes substàncies per part de Rússia o els seus aliats.

Informacions sense confirmar

Segons informacions sense confirmar oficialment, difoses pel periodista Serguei Kanev, Korobov va ser convocat pel mateix Putin a mitjans de setembre, després delfracàs que va significar la identificació dels dos presumptes autors de l’assassinat fallit, i va ser criticat amb duresa pel cap de l’Estat. Quan tornava a casa seva, en un complex per a funcionaris d’elit al carrer de Starovolýnskaya, a l’oest de Moscou, va començar a sentir-se "malament", sempre segons la mateixa font d’informació, que també aventurava el seu possible relleu en un futur pròxim. En un acte presidit per Putin i celebrat a Moscou fa uns dies per celebrar el centenari de l’agència d’intel·ligència, Korobov no hi era

Alguns mitjans de comunicació independents, així com observadors nord-americans, han destacat l’"escassa longevitat" dels últims màxims dirigents del GRU, ja que el predecessor del difunt, Ígor Sergun, va perdre la vida als59 anys fa poc, concretament el 2016. El portal 'Meduza' recollia en el seu titular que Korobov era el "segon cap del GRU" que moria en "tres anys", mentre es feia ressò de la "suposada" entrevista amb Putin després del fiasco de Salisbury.

Altres fonts ben informades, en canvi, descartaven que hi hagués res estrany en la mort. El director de l’emissora Eco de Moscou, Alekséi Venediktov, crític amb el Kremlin, ha assegurat en un tuit que Korobov estava malalt. "Sí, estava veritablement malalt des de feia temps", ha destacat

Notícies relacionades

Les especulacions també han envoltat la mort de Sergún, el predecessor de Korobov en el càrrec. Segons Moscou, va morir a causa d’un atac al cor, tot i que alguns mitjans àrabs afirmen que va resultar ferit de mort en una complexa operació secreta al Líban en què van participar serveis d’espionatge àrabs. 

Segons TASS, el vicealmirall Ígor Kostiukov, primer vicedirector de l’agència, substituirà el difunt Korobov de forma interina, tot i que donava a entendre que tenia moltes possibilitats per ser confirmat definitivament en el lloc. En cas que es confirmi el seu nomenament, seria la primera ocasió en què un oficial de la Marina dirigeix el GRU. Tant Korobov com Kostiokov havien sigut inclosos en la llista de personalitats sancionades pels EUA per la seva suposada implicació en les operacions d’ingerència durant les presidencials del 2016

Els russos responsabilitzen Putin dels problemes del país

Gairebé dos terços dels russos, concretament un 61%, consideren el president Vladímir Putin responsable dels problemes que afecten Rússia, segons una enquesta publicada aquest dijous al rotatiu 'Védomosti'. La xifra contrasta amb les dades obtingudes el 2014, després de l’annexió de Crimea, quan els russos consideraven la figura del cap de l’Estat era només responsable del "destí" de Rússia, mentre que els problemes econòmics els atribuïen majoritàriament al Govern encapçalat per l’impopular Dmitri Medvédev. L’octubre passat, la mateixa publicació es va fer ressò d’una enquesta que fixava la popularitat de Putin en el 58%, un 17% menys que un any enrere, una xifra similar a l’existent abans de la incorporació de la península del mar Negre el 2014.