VIOLACIÓ DE DRETS HUMANS

Les oenagés denuncien tortures contra activistes empresonades a l'Aràbia Saudita

Les autoritats saudites les van detenir durant una campanya d'arrestos contra defensors dels drets de la dona

zentauroepp44560502 files  in this file photo taken on march 8  2012  political 181121131638

zentauroepp44560502 files in this file photo taken on march 8 2012 political 181121131638 / ALEX WONG

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amnistia Internacional i Human Rights Watch (HRW) han denunciat en un comunicat que algunes de les dones activistes que van ser detingudes elmes de maig passat han sigut torturades sota custòdia. Una d’elles fins i tot ha intentat suïcidar-se després del que va passar.

Segons Amnistia, que cita tres testimonis, diversos activistes saudites, entre els quals hi ha dones, estan detinguts de manera arbitrària i sense càrrecs des del maig passat a la presó de Dhahban i han sigut objected’assetjament sexual, tortura i altres formes de maltractaments.

Segons la informació recollida per l’oenagé, els activistes tenen problemes per caminar o mantenir-se drets a causa de les electrocucions i flagel·lacions rebudes. A un d’ells se'l va penjar del sostre i a una de les dones interrogadores uns emmascarats la van sotmetre a assetjament sexual.

Per la seva part, HRW ha denunciat que tres de les detingudes han sigut sotmeses a electrocucions i fuetades als canells, així com a abraçades i petons per força. Segons les fonts consultades per l’organització, aquestes tortures es van produir a l’inici de la seva detenció, sense que estigui clar si l’objectiu era arrencar-los confessions. Després dels interrogatoris les dones presentaven signes de tortura.

Desprestigi

Les dues oenagés coincideixen a destacar aquesta informació en un moment de desprestigi del país perl’assassinat del periodista Jamal Khashoggi el passat 2 d’octubre. “Només unes setmanes després del despietat assassinat de Jamal Khashoggi, aquestes informacions estremidores de tortura, assetjament sexual i altres formes de maltractament, de verificar-se, exposen indignants violacions dels drets humans”, exposa la directora d’investigació per al Pròxim Orient d’Amnistia Internacional, Lynn Maalouf. Ha afegit que les autoritats saudites són "directament responsables del benestar d’aquestes dones i homes detinguts".

Notícies relacionades

"Qualsevol brutal tortura de dones activistes saudites mostraria que les autoritats saudites no tenen límits en la seva campanya gratuïta contra els crítics i els activistes de drets humans”, ha assenyalat per la seva part el subdirector per al Pròxim Orient de HRW, Michael Page. "Qualsevol govern que tortura dones per reclamar drets bàsics s’hauria d’enfrontar a la crítica internacional, no al recolzament sense parpellejar dels Estats Units i el Regne Unit", ha considerat.

Les dues organitzacions humanitàries han recordat que les activistes van ser detingudes tan sols setmanes abans que s’aixequés en el regne la prohibició de conduir a les dones, una de les reivindicacions que aquestes havien estat formulant des de feia anys junt amb d’altres. Algunes d’elles han sigut acusades de "contacte sospitós" amb estrangers i els mitjans estatals les han titllat de traïdores.