Els Emirats Àrabs condemnen a cadena perpètua per espionatge un estudiant britànic

La sentència commociona el Regne Unit i el Govern afirma que hi haurà "repercussions"

zentauroepp45979805 files  this file handout photo released by the family of bri181121182352

zentauroepp45979805 files this file handout photo released by the family of bri181121182352

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

La condemna a cadena perpètua d’un ciutadà britànic als Emirats Àrabs Units ha provocat una profunda commoció al Regne Unit. Mattthew Hedges de 31 anys, un acadèmic, doctorat a la universitat de Durham, al nord-est d’Anglaterra, va ser detingut a l’aeroport de Dubai el 5 de maig passat. L’objecte de la seva visita, segons el seu col·lega, el professor John Williams, “era celebrar una sèrie d’entrevistes sobre la política estrangera i l’estratègia en matèria de seguretat” dels Emirats i altres països del golf Pèrsic, per veure el rumb que han pres “sobretot partir del 2011, any de la primavera àrab”.

Hedges va ser acusat d’”espiar en nom” del Regne Unit, “posant en perill la seguretat militar, política i econòmica de l’Estat”.Després de la seva detenció, Hedges va estar aïllat en un lloc no revelat. L’audiència condemnant-lo a la presó per tota la vida, "ha durat menys de cinc minuts i l’advocat (de la defensa) no hi era present", ha denunciat la seva família. D’acord amb els mitjans de comunicació locals, el condemnat té 30 dies per presentar una apel·lació.

Hi haurà repercussions

La brutal condemna va agafar per sorpresa les autoritats britàniques. El Regne Unit té acords amb el Govern de Dubai en matèria, precisament, de seguretat, tal com va recordar un diputat a la Cambra dels Comuns. La primera ministra Theresa May va indicar que el seu Govern “continuarà tractant el tema amb les més altes instàncies dels Emirats”.  

Notícies relacionades

El ministre d’Afers Exteriors, Jeremy Hunt, "prova de parlar amb el seu homòleg, Abdullah bin Zayed". Hunt va dir que se sentia “profundament sorprès i decebut”. “Aquest veredicte no és el que ens esperàvem d’un amic i soci del Regne Unit, va en sentit contrari al que ens havien assegurat” i “tindrà repercussions en les relacions entre els dos països, que s’han de basar en la confiança”, va avisar. "Lamento que hàgim arribat a aquest punt", va afegir el ministre, que havia abordat el cas de Hedges amb el príncep hereu, Mohamed ben Zayed, durant una visita als Emirats el 12 de novembre passat.

L’acadèmic condemnat hauria viscut “diversos anys” als Emirats, segons la seva dona, Daniela Tejada, que proclama la innocència del seu marit i afirma que tot el tema“ha estat molt mala portat des del començament, sense que ningú es prengués el cas seriosament”.Tejada ha demanat al Govern britànic que actuï i diu "tenir por" per la sort del seu marit.