Estat d'emergència

Almenys 79 morts i gairebé 700 ferits pels incendis a Califòrnia

El foc continua cremant i encara queda pendent de controlar un 30%

A helicopter takes off after a rescue made on the fly during the Woolsey Fire in Malibu  California  in this November 9  2018 still image taken from helmet camera footage by LAFD David Nordquist  LAFD David Nordquist Social Media via REUTERS       ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY  NO RESALES  NO ARCHIVE  MANDATORY CREDIT

A helicopter takes off after a rescue made on the fly during the Woolsey Fire in Malibu California in this November 9 2018 still image taken from helmet camera footage by LAFD David Nordquist LAFD David Nordquist Social Media via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY NO RESALES NO ARCHIVE MANDATORY CREDIT / SOCIAL MEDIA (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Gairebé dues setmanes després d’haver-se iniciatl’incendi que ha segat 79 vides al nord de Califòrnia, el nombre de desapareguts continua fluctuant en centenars de persones diàriament a causa de la situació caòtica que s’està vivint, i se situa en almenys 699, però aquesta xifra pot variar.

El nombre de persones sense localitzar va baixar en 300 respecte a les xifres reportades dilluns passat, però és sis vegades més gran que la xifra oferta fa una setmana, quan les autoritats informaven que hi havia unes 100 persones desaparegudes.

Aquestes fluctuacions, que des que es va declarar el foc el 8 de novembre pugen o baixen cada dia de manera substancial, es deuen al fet que la situació a la zona afectada per les flames continua sent de caos (l’incendi continua cremant, controlat en un 70%) i desenes de milers de persones estan evacuades.

Treballs de localització de persones

Les flames van arrasar per complet la localitat de Paradise, de 26.000 habitants i on hi ha moltes persones d’edat avançada que en molts casos viuen soles, tenen mobilitat reduïda i no disposen de telèfons mòbils, la qual cosa dificulta enormement les tasques de localització als serveis d’emergències.

Les mateixes autoritats del comtat de Butte, on es desenvolupa l’incendi, han advertit que algunes de les persones en la llista de desapareguts hi podrien figurar dues vegades a l’estar els seus noms mal redactats o ser incorrectes, mentre que d’altres podrien estar fora de perill i no saber que algú els està buscant.

La llista de persones per localitzar es modifica diàriament segons la nova informació que es va rebent, majoritàriament provinent de trucades i correus electrònics dels familiars.

Canvis climatològics

A més de les 79 víctimes mortals i la gran xifra de desapareguts, les flames han arrasat més de 15.000 edificis (majoritàriament a Paradise) i 61.250 hectàrees. Segons les prediccions del Servei Nacional de Meteorologia, arribaran les primeres pluges a la zona, que viu una sequera extrema i que no ha vist ploure des de fa mesos.

Els meteoròlegs estan "gairebé segurs" que hi haurà precipitacions en les pròximes hores, tot i que no en una quantitat suficient perquè hi hagi risc de despreniments de terres en l’àrea arrasada pel foc.

Així doncs, les autoritats han expressat el seu temor que l’aigua pugui fer que s’enfangui la zona cremada i dificulti la recuperació de cossos, però esperen que d’alguna manera això pugui ajudar en les tasques de contenció del foc.

A més, lesprecipitacions i el fangpodrien presentar riscos per a les desenes de milers de persones que continuen evacuades, moltes de les quals estan vivint en tendes de campanya en zones habilitades com a refugis temporals.

Culpen grups mediambientals radicals

D’altra banda, el secretari d’Interior del Govern dels Estats Units, Ryan Zinke, va assenyalar "grups mediambientals radicals" com els possibles responsables delsfocs a Califòrnia pel seu rebuig a la tala d’arbres com a part de la gestió forestal.

En una conferència telefònica, Zinke va criticar els "grups mediambientals radicals que deixarien que es cremés el bosc sencer abans de talar un sol arbre", i els va culpar d’haver presentat demandes davant de la justícia nord-americana perquè s’aturessin aquestes pràctiques de gestió forestal.

A més delsecologistes, el secretari d’Interior (responsable del manteniment de milions d’hectàrees de terres propietat del Govern federal i dels seus recursos naturals) també va apuntar altres factors com les altes temperatures, l’extrema sequera del terreny i la gran quantitat d’arbres morts.

Notícies relacionades

Mentrestant, el president dels EUA, Donald Trump, que va visitar la zona cremada en dies anteriors, va urgir al Congrés a prendre mesures que "millorin la gestió forestal i ajudin a prevenir incendis", la qual cosa, segons el mandatari, "posaria fi a la constant devastació que pateix Califòrnia".

En paral·lel al foc del nord, un altre gran incendi al sud de l’estat, a prop de Los Angeles i que els bombers tenen ja gairebé controlat del tot, ha causat tres morts i ha destruït diverses llars a les poblacions de Malibu i Thousand Oaks.