Salut mental

El 'brexit' fa que es dispari el consum d'antidepressius al Regne Unit

La sortida de la Gran Bretanya de la Unió Europea ha augmentat la incertesa entre la població

afp 1az5py

afp 1az5py / DANIEL LEAL-OLIVAS (AFP)

1
Es llegeix en minuts
Agencias

La prescripció d’antidepressius alRegne Unit va augmentar un 13,4% per la incertesa generada després del referèndum del ‘brexit’el juny del 2016, segons revela un estudi de la ‘Revista Mèdica Britànica’ (‘BMJ’, per les seves sigles en anglès).

Si bé aquesta troballa està oberta a diferents interpretacions, els investigadors situen la causa en la creixent inseguretat experimentada per alguns sectors de la població britànica respecte a l’economia i la societat després de la votació per a la sortida del bloc europeu.

"Una vegada calculada la dosi diària definida (DDD), els resultats van mostrar un augment relatiu en la prescripció d’antidepressius, però s’han d’interpretar amb cautela, ja que es necessita una anàlisi més profunda per determinar si existeix una relació a curt termini entre el resultat del referèndum i la salut mental", van precisar els investigadors.

Basant-se en la hipòtesi que els esdeveniments socials més importants poden afectar la salut mental d’una nació, l’estudi pretenia esbrinar si el resultat del ‘brexit’ hauria pogut tenir efectes a curt termini en la població britànica.

Patrons de prescripció

Per a això, els investigadors van comparar les dades oficials de prescripció mensual delsantidepressius per a les 326 àrees de votació al Regne Unit amb els d’altres medicaments amb menys probabilitats de veure’s afectats immediatament pels canvis en l’estat d’ànim.

Entre aquests, hi havia els relaxants musculars, els medicaments per tractar l’anèmia, la gota, la diabetis o els problemes de tiroide, així com altres d’utilitzats per reduir la glucosa i els greixos a la sang.

Concretament, es van analitzar els patrons de prescripció per al mes de juliol de cada any entre el 2011 i el 2016 amb l’objectiu de determinar les conseqüències immediates del resultat del referèndum.

L’estudi de les dades va mostrar que abans del referèndum, les DDD per a antidepressius van augmentar durant el mes de juliol d’any en any, igual com la prescripció per a la diabetis, la gota, l’anèmia i els medicaments per reduir el greix i la glucosa a la sang.

Notícies relacionades

No obstant, el mes posterior al referèndum, els DDD per alsantidepressius  van continuar augmentant, tot i que a un ritme més lent, i els dels altres medicaments van caure després d’haver experimentat un període de creixement.

Els autors de la investigació afegeixen que en períodes d’incertesa, les polítiques que recolzen la salut mental s’han d’intensificar.