Protesta popular

Els Armilles Grogues tornen a tallar carreteres i refineries a França

La mobilització popular contra l'augment dels carburants té previst marxar fins a l'Elisi aquest dissabte

9e0c7e38-548f-4b7e-9a8d-85710b38c967-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

Les protestes dels coneguts com a Armilles Grogues contra l’augment dels impostos als carburants han tornat aquest dilluns a la càrrega i han bloquejat carreteres i refineries. Chantal Lapuerta, una de les portaveus del moviment que es va organitzar a tot el país a través de xarxes socials, ha afirmat al diari 'Le Figaro' que molts dels manifestants viatjaran a París dissabte vinent 24 de novembre "si [el president, Emmanuel] Macron no es pronuncia sobre el preu dels carburants".

Les protestes d’avui succeeixen les accions multitudinàries que van tenir lloc el cap de setmana passat i que van deixar 400 persones ferides i un mort. Els manifestants que avui han sortit al carrer consideren que el Govern ha fet cap omís de les seves peticions i demanen, a més, una trobada amb Macron.

A Facebook, 143.000 usuaris s’han mostrat ja "interessats" en la cita d’aquest dissabte, prevista a la plaça de la Concòrdia de París entre les vuit i les onze del matí, per marxar cap a l’Elisi. "Cal donar el cop de gràcia i anar tots a París per tots els mitjans possibles (compartir cotxe, tren autobús, etc...)", indica el missatge a la xarxa social.

Model petrolier

El portaveu de l’Executiu, Benjamin Griveaux, ha dit aquest matí en una entrevista a ‘RMC’ que no farà marxa enrere en la fiscalitat del combustible i ha recuperat les paraules del primer ministre, Édouard Philippe, que va assegurar ahir "haver sentit" el descontentament popular.

"Demanen poder viure decentment de la seva feina, que els seus fills visquin millor que ells, és per això que preferim posar impostos al carburant i no a la feina i hem engegat dispositius per acompanyar-los, perquè la transició ecològica és difícil", ha assenyalat Griveaux.

Notícies relacionades

El portaveu ha assegurat que cal treure França del model petrolier actual, perquè, "si d’aquí a 18 mesos els països productors" decideixen augmentar el preu del barril, això repercutirà directament a la "butxaca dels francesos".

La protesta dels Armilles Grogues –en al·lusió a la peça fluorescent que porten els manifestants, obligatòria a la carretera–, que va començar per l’alça tributària sobre els carburants per finançar la transició energètica, s’ha estès ràpidament davant de la falta de poder adquisitiu en general.

Temes:

França